05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

Top Story

Nakon 24 godine pronašao dječaka iz ratne BiH: Kanadski vojnik nije zaboravio rat ni dijete kojem je nosio slatkiše

Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin...

Kanadski vojnik koji je početkom devedesetih služio u jedinici UNPROFOR-a u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, neočekivano se sprijateljio s osmogodišnjim dječakom. Godinama je čuvao njihovu zajedničku sliku da bi ga tek nedavno odlučio potražiti i uz pomoć lokalnog novinara eskpresno pronašao starog prijatelja.

Justin Frye je 1994. bio smješten u Visokom i BiH u sklopu jedinica UNPROFOR-a.

“Živio sam u Visokom, sjeverozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanja piste za helikoptere UN-a. Pored same piste bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo je osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dječak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam donositi neke slatkiše Amiru. Moja mama takođe je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sjećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata”, napisao je Justin u objavi na Facebooku, nakon što je saznao da je Amir živ, da je sad već odrastao čovjek i roditelj i da živi u Švedskoj, piše Dnevni avaz.

Justin je, kaže, često razmišljao o Bosni i ratu, a posebno Amiru koji mu je postao simbol vremena tog dijela života. Na kraju se obratio lokalnom novinaru za pomoć. Odgovor je dobio za manje od 24 sata - Amirova sestra još uvijek živi u Visokom, dok je Amir odselio u Švedsku gdje je zasnovao familiju.

“Uvijek sam čuvao njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu“, napisao je Justin.

Justin Frye i Amir Bajramović (Foto: Facebook)

Povezali su se na Facebooku i porazgovarali nakon 24 godine. Obojica su bili vrlo emotivni.

“Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin. Nije lako bilo biti čovjek u vremenu ratnog ludila, gdje je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Justina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se nakon 24 godine ponovno povezali”, rekao je Amir Bajramović za Avaz.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE