05272020sri
Last updatesri, 27 maj 2020 12pm

Top Story

Reporter “Fokusa” na derviškom obredu: Hipnotički trans kao anestezija

Možda ste mislili da u Crnoj Gori pravi derviši ne postoje… Reporter “Fokusa” prisustvovao je jednom njihovom obredu u Beranama, gdje oni žive već petnaestak godina. Iako su prisutni toliki vremenski period, o njima se veoma malo zna.


Nakon što su izbjegli sa Kosova ovi pripadnici Islamsko tarikatske vjerske zajednice žive u Beranama, gdje obrede redovno obavljaju.

Dok stoje u krugu na jednoj obližnjoj poljani, šejh (vjerski starješina) Zejnel Beća izgovara prve riječi molitve.

„Ovaj zikr (vjerski ritual) posvjećujemo svima onima koji su ostali bez krova nad glavom. Kapi krvi koje će ovi vjernici izliti iz svog tijela namijenjene su svim vjernicima bez obzira na vjeru nacionalnost. Molimo Boga da za nas nađe pravi put“, kaže Beća koji pripada derviškom redu Kadiri.  

PROBADANJU PRETHODI HIPNOTIČKI TRANS

Pod vođstvom šejha Zejnela počela je da se obavlja seansa specifičnog praktikovanja islama. Na čistini se okupilo oko 30 stanovnika izbjegličkog naselja.

Na početku obreda, šejhovi ljube odore i kape prije nego što ih oblače i stavljaju na glavu. Zejnelov brat Džafer, takođe šejh, započinje kasidu (pjesmu) koju prihvata desetak njihovih učenika - egipatske nacionalnosti. Pristalice u ritmu molitve su prišli jedan za drugim Zejnelu i poljubili mu ruku, kao i zafove (igle), koje preuzima Džafer i dijeli onima koji će ih koristiti. Igra i molitva se ne prekidaju nijednog trenutka.

Smjenjuje se molitva koja kulminira derviškim prepoznatljivim okretanjem, klaćenjem u jedni i drugu stranu. Probadanju prethodi hipnotički zanos praćen prodornim glasovima iz stomaka – huu...huu...huu...

Uzvik ''hu'' kulminacija je rituala uoči probadanja. Ovaj uzvik, zapravo znači Božije ime.

Ubrzo, u transu derviši probadaju svoja tijela. Zejnel zafovima, sterilisanim prije obreda, probada obraze svojih mladih sinova Sultana i Dugađinija. Na njihovim licima se ne vide grimase bola. Neko od pripadnika derviškog reda probada usta, neko jezik, kožu na vratu, obrve, uši...

Avdulov otac Tahir igra sa iglom probodenom kroz slabinu. Naravno, krvarenja nema.

Hipnotiški trans prekida šejh kratkim i oštrim pozivom. Igle se vade i vraćaju na mesto gdje su bile pred početak obreda. Na obrazima Zejnelovih sinova na mjestu uboda ostale su male tačke.
“U tom momentu ne vidim nikoga oko sebe, ništa ne osjećam. Vidim samo svog šejha i svoje pokojne roditelje. Oca koji je, takođe, bio šejh, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, i majku koja je poginula u ratu“, kaže posle ove seanse Muharem, koji je odlučio da postane de
rviš kada je imao osam godina.

VJEŠTINA KOJA SE DUGO UČI

Za uspjeh rituala neophodna je posebna koncentracija i i vještina kako nebi došlo do oštećenja kapilara. 

„Probadanje obraza bez kapi krvi posebna je vještina“, kaže šejh  Zeinel, koji osim probadanja obraza, kaže, može ležati na mačevima i gaziti po žaru. „Treba znati kako i gdje da se probodete, a da se ne oštete kapilari. To je vještina koja se dugo uči. Mi procjenjujemo kada je neko za to spreman.“

Svoje tijelo Zejnel je prvi put probo iglom kada je imao sedam godina.

„Sjećam se toga dana kao da je to bilo danas. Moj otac me je pripremio za taj čin i nisam se plašio. I moj otac je bio šejh. Nama je dervištvo u krvi“.

Braća Zejnel i Džafer, derviški šejhovi, na Kosovu su imali svoju tekiju, odnosno, dervišku školu sa sedamdeset učenika. Cilj njihovog učenja bila je afirmacija pobožnosti.

„Mi nikome ne želimo zlo. Poštujemo i crkvu i džamiju, samo imamo svoj put do Boga“, kažu oni.

Derviši su, prije svega, bogobojazni ljudi, koji sve što rade rade u Božije ime. 

Mi cijenimo vjernike. Ako se u Bibliji kaže Isus Hrist, ja kažem Isa pejgamber. To je jedan čovek. Biblija je stara knjiga. Da bi razumjeli Kuran, moramo prvo da pročitamo Bibliju. Poštujemo sve božje objave, a Kuran je poslednja“, kaže Zejnel.

Šejhovi pričaju da u svijetu postoji puno zla, a da se derviški redovi bore protiv toga. 

„Svijet je pun magije. Postoji vlaška magija, bijela magija, crna magija, indijska magija i razne magije. Svaki naš derviš ima odbranu, da se branimo ne samo od magije, nego i dalje od magije. Od đavola, od šejtana“.

Vjeruju da imaju sposobnost da skidaju magiju.

„Bijela je najlakša. To riješavamo za jedan dan. Crna i vlaška su najteže, ali i to liječimo. Nikada nikom ne tražimo novac za to“, kaže šejh Zejnel. 

Na kraju valja istaći da u ovom vjerovanju postoji 12 redova ili tarikata, a da je za sve njih karakteristično da vjerski obredi dostižu stadijume do stanja hipnotisanosti i transa prilikom kojih se derviši bezbolno i bez krvi bodu, probijaju, jedu žar, hodaju po maču...

Tekst i foto: Sead Hodžić (Arhiva Fokusa)

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE