03172018sub
Last updatepet, 16 mar 2018 9pm

 

Top Story

Srednjoškolac Armin Marić iz Bosanske Krupe nominovan za “dječijeg Nobela”

Armin je jedan od 151 kandidata iz cijelog svijeta, a samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobela za mir. Prethodnih godina postizao je brojne uspjehe - između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen “ekološkim ambasadorom”, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali

Foto: Facebook

Armin Marić, učenik iz Bosanske Krupe, prva je mlada osoba iz Bosne i Hercegovine i regiona koja je nominovana za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, koju zovu i “dječijim Nobelom”.

Tako se Armin našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, a samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobela za mir.

Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mihaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

“Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dijete iz Bosne i Hercegovine koje je uopšte ikada nominovano te vjerujem da će moj primjer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne djece naše zemlje, ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku”, kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama rijeke Une.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vrijeme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspjehe - između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen “ekološkim ambasadorom”, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali, piše Al Jazeera.

Zato za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, za koju ga je nominovala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

“U avgustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog svijeta, proglašena su samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim evropskim ekološkim ambasadorom”, objašnjava i dodaje da je organizovao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti i pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima sa kojima se trenutno susrećemo.

NA LISTI 100 NAJBOLJIH UČENIKA NA SVIJETU

Godinu prije toga, Armin je učestvovao i u World Education Games (WEG), najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju koje sponzoriše UNICEF. Za takmičenje je bilo registrovano 6,3 miliona djece i mladih iz 166 zemalja.

“Moje aktivno učestvovanje u programu WEG takmičenja rezultiralo je mojim plasmanom na listi 100 najboljih učenika svijeta i proglašenjem moje škole jednom od 100 najboljih”, ističe Armin.

Iako Armin ide u srednju školu, već pohađa online kurseve najprestižnijih fakulteta na svijetu kao što su Harvard i MIT. Za njih se sam prijavljuje, a kako kaže, najviše ga interesuje biologija.

Foto: Facebook

“Imao sam mogućnost da slušam predavanja iz biohemije, genetike, molekularne biologije, rekombinantne DNK tehnologije, racionalne medicine… Nakon petomjesečnog učestvovanja u predavanjima, pristupio sam pisanju ispita kompetentnosti iz uvoda u biologiju, kroz koji sam polagao više od 240 zadataka u dva ispitna dijela. Prolazni prag za ostvarenje MIT certifikata postavljen je na 80 odsto, a kako sam ostvario uspješnih 95 odsto dodijeljen mi je verifikovani certifikat institucije”, priča on.

Armin nakon srednje škole želi da upiše medicinu, molekularnu biologiju, biohemiju ili genetiku. Da li će ostati u Bosni i Hercegovini još razmišlja.

“Ako Bosna i Hercegovina može da mi kroz svoje visokoškolske ustanove pruži odgovarajuću edukaciju, naravno da sam spreman da ostanem. Međutim, ako mi se izvrsna edukacija pruži i van Bosne i Hercegovine, spreman sam da tragam za znanjem i u drugim zemljama Evrope, ali i svijeta”, odgovara Armin.

“MALALA MI JE PRUŽILA NADU”

Kako kaže, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vijesti o odabiru finalna tri pobjednika Međunarodne dječije mirovne nagrade za mir koji će biti proglašeni 15. novembra. Pobjednik će biti izabran na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu, u Holandiji.

Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira, koja je nominovala Armina za nagradu, kaže da ih je ovaj srednjoškolac oduševio.

"Mreža za izgradnju mira okuplja 130 organizacija iz čitave BiH i radimo na brojnim područjima. Jedna od stvari koje radimo je da i dajemo informacije za projekte, seminare, konferencije i sve ostalo. I prilično često nominujemo naše ljude za neke nagrade, jer BiH ima fantastične ljude i poenta je da prepoznamo njihov rad i zalaganje, da to što rade bude što vidljivije u svijetu i da se BiH što više stavi na mapu svijeta po svojim postignućima, ne samo po ratnim dešavanjima", objašnjava Bubalo.

Dodaje da su, kada su vidjeli dječiju mirovnu nagradu, razgovarali o tome koja je mlada osoba zaslužila svojim radom da bude nominovana ispred 130 organizacija u BiH.

"I došli smo do Armina. Upoznali smo ga prije dvije godine kada se prijavio na naše literarno takmičenje i osvojio drugu nagradu. Nakon toga, on se aktivirao, slao je svoje radove, učestvovao na seminirima, organizovao sam aktivnosti u Bosanskoj Krupi, što je, uz dužno poštovanje, malo mjesto i mnogo je lakše raditi u Sarajevu i Banjalici. Oduševio nas je svojim radom”, kaže Bubalo.

Armin posebno ističe da mu je čast da bude kandidat za nagradu, pogotovo jer je to bila i Malala Yousafzai.

“Njena priča mi je od prvih trenutaka pružila nadu da mlade osobe širom svijeta ipak mogu da igraju ogromnu ulogu u mijenjaju svjetske priče”, zaključuje ovaj srednjoškolac.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...