09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

Top Story

Bjelopoljka Amila Kujović dobila stipendiju na Prinstonu, od septembra studira biohemijski inženjering

Amila je u decembru prošle godine predala prijavu za upis na ovaj univerzitet i dobila stipendiju za Prinston, gdje godišnja školarina košta oko 50.000 eura

Foto: Privatna arhiva

Među 2.000 od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, šansu da pohađa jedan od najboljih svjetskih univerziteta, Prinston u Nju Džersiju, dobila je i Bjelopoljka Amila Kujović.

Ona je, kako kaže, od malih nogu, gledajući filmove maštala da jednog dana pronađe svoje mjesto na nekom od svjetski poznatih i priznatih univerziteta.

Navodi da je, u ostvarivanju tog cilja, najbitnije da ste uporni i da slijedite svoje snove.

"Želja mi se ostvarila i od septembra ću biti na studijama. Posebno mi je drago što je Prinston jedan od deset najboljih univerziteta na svijetu. Radujem se obrazovanju koje ću steći kao i saradnji i druženju sa učenicima širom svijeta”, priča Amila za “Vijesti”.

Ona je u decembru prošle godine predala prijavu za upis na ovaj univerzitet i dobila stipendiju za Prinston, gdje godišnja školarina košta oko 50.000 eura.

Sa Prinston Univerziteta, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Amila priča da su crnogorski učenici velika konkurencija širom svijeta i da nakon završetka srednjih škola u Crnoj Gori mogu da pronađu mjesto za sebe širom svijeta.

Ona smatra da treba istraživati programe razmjene studenata, što će doprinijeti razvoju Crne Gore.

Foto: Privatna arhiva

"Velika mi je čast što ću moći da iskoristim sve te resurse koji se tamo nalaze, uključujući najbolje svjetske profesore i najopremljenije laboratorije. Ovaj fakultet primi svega sedam odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih. Smjer koji ću studirati je biohemijski inženjering, a nakon studija imam želju da doprinesem toj grani nauke koja je jako perspektivna i razvija se velikom brzinom. Učiću sve u vezi sa istraživanjem ćelija, genetikom i tehnološkim inovacijama koje se koriste u medicini,” kazala je Kujovićeva.

Amila je pojasnila da je smjer koji je izabrala spoj medicine i tehnologije.

Po završetku fakulteta, pojašnjava, otvaraju se mogućnosti za tri karijere - osmišljavanje te tehnologije, rad u medicini i istraživanje koje može da uključuje genetiku. Ključ za ostvarenje želja je veliki trud.

Njena interesovanja za budući posao koji bi voljela da obavlja vezana su za medicinske tehnološke inovacije i biološka istraživanja ćelija.

Osnovnu školu "Marko Miljanov" u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome "Luča". Prve dvije godine Gimnazije "Miloje Dobrašinović" takođe, je okončala sa odličnim uspjehom, a zatim završila i Američku školu, United World College u Mostaru, u trajanju od dvije godine.

Jadranka Ćetković (“Vijesti”)

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...