05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

Sport

Spektakl iz 1987. koji se ne zaboravlja: Meč kada je Dražen Dalipagić ubacio 70 poena (VIDEO)

Igrao je Praja u tom susretu zaista nevjerovatno, pogađao je iz svih pozicija, prikazao veliki arsenal košarkaških poteza i na kraju se zaustavio na 70 postignutih poena. Za taj učinak bilo mu je potrebno “samo” 32 šuta iz igre, a Dalipagićeva statistika sa tog susreta zaista djeluje nevjerovatno. Šutirao je 18/23 za 2 poena, 5/9 za 3 poena i 19/19 sa linije za slobodna bacanja

Foto: YouTube/Printscreen

Dražen Praja Dalipagić je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Mnogi će reći da Evropa takvog poentera više nikada nije vidjela, a njegove brojke i danas djeluju nevjerovatno.

U Partizanu je prosječno bilježio preko 27 poena po susretu, a odlaskom u Italiju njegovi košgeterski učinci postaju još impozantniji.

Iz Partizana je 1981. godine otišao u Rejer iz Venecije. Nekoliko godina kasnije je, igrajući za tim iz Venecije, bilježio 42,9 poena po utakmici, a 25. januara 1987. godine ispisao je istoriju košarke na “Čizmi”, kada je uspio na jednom meču da postigne 70 poena, što je do danas ostao jedan od najboljh poenterskih učinaka u jednom meču “Palakanestra”.

Foto: YouTube/Printscreen

Italija je očigledno savršeno prijala Praji, u tri sezone je bio najbolji strijelac prve lige sa prosječno 30,8, zatim 36,5 i konačno 36,3 poena po susretu. Ipak, iako je nastupao za nekoliko ekipa u Italiji i u svima pružao odlične partije, posebno se pamti sve što je uradio u dresu Rejerija iz Venecije, gdje je stekao kultni status. Timu iz Venecije ostao je vjeran i kada su bili drugoligaši, a svoje spektakularne predstave u gradu poznatom po Gondolama krunisao je 25. januara 1987. godine, sa punih 35 godina i to u duelu protiv Virtusa (tadašnje sponzorsko ime Dijetor) iz Bolonje.

Te januarske večeri 1987. godine Venecijanci su na svom terenu savladali goste iz Bolonje sa 107:102, a teško da bi bili i blizu trijumfa da u timu nisu imali veličanstvenog Dalipagića. Igrao je Praja u tom susretu zaista nevjerovatno, pogađao je iz svih pozicija, prikazao veliki arsenal košarkaških poteza i na kraju se zaustavio na 70 postignutih poena. Za taj učinak bilo mu je potrebno “samo” 32 šuta iz igre, a Dalipagićeva statistika sa tog susreta zaista djeluje nevjerovatno. Šutirao je 18/23 za 2 poena, 5/9 za 3 poena i 19/19 sa linije za slobodna bacanja, piše portal sportskasecanja.com.

Foto: YouTube/Printscreen

Njegovu partiju Venecijanci nisu zaboravili, pa je tačno 30 godina kasnije u hali u Veneciji otvorena ploča u znak sjećanja na nestvarnu Prajinu partiju u duelu Rejerija i Virtusa. Na ploči se nalaze svi statistički detalji Dalipagićeve fenomenalne košarkaške predstave iz januara 1987. godine.

Kako je izgledala partija Dražena Dalipagića, koja se i danas pamti i prepričava, i koja je jedna od najčuvenijih u istoriji “Palakanestra”, možete se podsjetiti na snimku.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE