05232018sri
Last updatesri, 23 maj 2018 6pm

 

Sport

Nikola Peković za “Blic”: Duško Šarić mi je kum i prijatelj, nemamo zajednički biznis

Na pitanje da mu nije smetalo to što se protiv porodice Šarić vodi postupak za tako teška krivična djela, Peković je odgovorio: “Nije, zašto bi? Zašto bi mi smetalo da se družim sa nekim koji je više puta pokazao koliki mi je prijatelj? Mi, iskreno, nikada nismo ni pričali o suđenju: imamo toliko drugih, zajedničkih tema. Uostalom, Duško je oslobođen - mada još ne i a Darka do sada nisam upoznao. Nisam ni pratio njegovo suđenje"

Foto: Wikipedia

U ekskluzivnom intervjuu za "Blic", proslavljeni košarkaš Nikola Peković (31) po prvi put govori svoju istinu o druženju sa porodicom Šarić, o zajedničkim poslovima, kao i šta misli o njihovom sudskom procesu.

Ovaj razgovor uslijedio je nakon nekoliko njedelja koje su i za Pekovića i za Šariće bile turbulentne: s jedne strane, Nikolini tjelohranitelj i prijatelj uhapšeni su u kolima košarkaša sa kokainom i oružjem; s druge, promijenjen je još jedan sudija iz postupka protiv Darka Šarića zbog trgovine narkoticima. Za javnost, bile su to još dvije intrigantne epizode iz višegodišnje sage o "procesu vijeka".

Nije bilo jednostavno dogovoriti intervju sa bivšom NBA zvezdom, sadašnjim krupnim investitorom u parcele i objekte od Zlatibora do Kotora. Premda prijateljstvo sa Duškom, bratom Darka Šarića, nije krio, o njemu do sada nikada nije govorio za medije. Podjednako škrt na riječima bio je i kada je u pitanju njegov biznis.

"Moj novac, moja stvar", rekao bi obično i time dodatno isprovocirao pažnju javnosti.

Ovoga puta, međutim, odlučio je da govori kako bi iznio svoje viđenje odnosa sa kontroverznim Pljevljacima i razjasnio šta je istina, a šta su samo spekulacije o njihovim zajedničkim poslovima, pi[e “Blic”.

Kako ste i kada upoznali Duška Šarića?

“Neposredno nakon što je pušten iz pritvora, čini mi se u maju 2014. godine, upravo te godine kada je nastala ‘čuvena’ slika sa jahte. Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja, koji su nas spojili. Ubrzo smo počeli da se družimo, razmijenili brojeve telefona. Malo-pomalo, to prijateljstvo je raslo i sada smo kumovi: on je mene vjenčao, ja sam njemu krstio sina Viktora, biću kum i sinu kog je dobio prije nekoliko dana. Moram da kažem da to prijateljstvo traje bez ikakvih poslovnih interesa. Nikad ga nisam krio.

Nije vam smetalo to što se protiv porodice Šarić vodi postupak za tako teška krivična djela?

“Nije, zašto bi? Zašto bi mi smetalo da se družim sa nekim koji je više puta pokazao koliki mi je prijatelj? Mi, iskreno, nikada nismo ni pričali o suđenju: imamo toliko drugih, zajedničkih tema. Uostalom, Duško je oslobođen - mada još ne i pravosnažno (Duško Šarić oslobođen je pred crnogorskim sudom za pranje novca svoga brata, ali je tužilaštvo najavilo žalbu Vrhovnom sudu, prim. nov.), a Darka do sada nisam upoznao. Nisam ni pratio njegovo suđenje.

Ipak, u javnosti se vaši poslovi dovode u vezu sa Šarićima...

“Sad se svi dovode u vezu sa Darkom, u medijima smo svi mi sada krivi za sve. Ja sam sve što posjedujem stekao od onoga što sam zaradio košarkom. Da sam zaradio samo pola miliona ili milion - to bi bilo sumnjivo. Ali, vi znate da sam ja zaradio mnogo više: 60 miliona dolara bila je vrijednost mog drugog ugovora.

Imate li vi i Duško zajedničkih ulaganja?

“Ne, što ne znači da eventualno jednog dana nećemo imati, ali tek nakon što on bude i pravosnažno oslobođen i čist sa te strane.

Zašto ste se baš odlučili za investicije na Zlatiboru?

“Jednostavno je: Zlatibor je planina koju samo za Prvi maj posjeti 100.000 ljudi! Jako je frekventna, na putu je za Crnu Goru i BiH, sezona traje sedam-osam mjeseci, to je sada već pravi grad. Dolazio sam tu ranije, i sa reprezentacijom, i kada mi se ukazala prilika da tamo nešto gradim, ja sam to iskoristio. S obzirom na povredu, znao sam da moram da razmišljam o tome šta ću raditi kada završim košarkašku karijeru.

Šta je istina o kupovini hotela "Mediteran" u Budvi?

“Bio sam svjestan da je raniji vlasnik tog hotela bio na optužnici za pranje novca. Ali priča je drugačija: austrijska firma ‘Heta’ kupila je sva potraživanja Hipo Alpe-Adrija banke, među njima i hotel, odnosno firmu koja ga je posjedovala, a bila je u stečaju. ‘Mediteran’ sam kupio neposrednom pogodbom: to je hotel od 25.000 metara kvadratnih, može da se dograđuje, može da se proda, izrazito je atraktivno ulaganje. U tom slučaju su svi mislili da Duško i ja radimo zajedno, što prosto nije istina. Ista je priča i za diskoteke ‘Top hil’ i ‘Maksimus’. Kupio sam ih takođe na licitaciji, od firme u stečaju. Posluju dobro.

Zašto ste se odlučili za kupovinu vile Slobodana Miloševića?

“Pozicija Miloševićeve vile je odlična, smještena je između dvije ambasade. Iako je trenutno renoviram, već sada imam priliku da je izdam za veliku količinu novca. Kupio sam je za dva miliona eura, sjutra da je prodam zaradio bih 700.000-800.000. To je više nekretnina za izdavanje nego za život, ali nikad ne reci nikad. Dobra je investicija: šta god da se desi, Dedinje neće propasti.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE