02242018sub
Last updatesub, 24 feb 2018 9pm

 

Sport

Phil Jackson otišao iz Knicksa, ali je budućnost kluba i dalje neizvjesna

Pored loše kadrovske politike, Jackson se često petljao u posao treneru Jeffu Hornaceku. Hornacek je pokušao da sprovede moderniji sastav igre koji bolje odgovara rosteru Knicksa, dok je Jackson forsirao svoj poznati trougao-napad. Time je izazvao pobunu igrača koji taj sastav smatraju zastarjelim. Implementacija trougla sredinom sezone dovela je do potpunog raspada nakon solidnog ulaska u sezonu, a Knicksi su na kraju ostali miljama udaljeni od playoffa

Phil Jackson (Foto: Printscreen)

Navijači New York Knicksa nisu navikli na dobre vijesti: slavna franšiza je u posljednjih 15-ak godina postala sinonim za haos, a jedan od najvećih grobara Knicksa bio je Phil Jackson.

Slavni trener koji nema dovoljno prstiju za sve prstene NBA prvaka koje ima u kolekciji (11), došao je na čelo Knicksa 2014, a s njim kao predsjednikom klub ima porazni razmjer 80-166. Jackson se ''proslavio'' brojnim užasnim odlukama: u tri godine stigao je da rasformira ekipu, počeo je da gradi iz temelja i nakon toga je opet rasformirao.

Pomenućemo samo neke od njegovih brojnih loših odluka. Jackson je zamijenio korisne veterane Raymonda Feltona i Tysona Chandlera za Josea Calderona, Samuela Dalamberta, Waynea Ellingtona, Shanea Larkina i dva picka druge runde drafta.

J. R. Smith i Imah Shumpert postali su bitni igrači u Clevelandovom osvajanju naslova, a za njih je dobio Lancea Thomasa, Lou Amundsona, Alexa Kirka i pick druge runde drafta. Od svih pomenutih igrača, uključujući i one izabrane dobijenim draft pickovima, samo je Lance Thomas i danas igrač Knicksa.

LOŠI “TRADEOVI”, TROUGAO-NAPAD I TOKSIČNA ATMOSFERA

Šećer se na kraju dogodio prošlog ljeta kada je Joakimu Noahu, igraču ozbiljno načetom povredama, dao 72 miliona dolara za četiri godine. Noah je izdržao 46 utakmica prije nego što su se povrede ponovo pojavile, a njegov ugovor ostaće veliki teg Jacksonovom nasljedniku.

Pored loše kadrovske politike, Jackson se često petljao u posao treneru Jeffu Hornaceku. Hornacek je pokušao da sprovede moderniji sastav igre koji bolje odgovara rosteru Knicksa, dok je Jackson forsirao svoj poznati trougao-napad. Time je izazvao pobunu igrača koji taj sastav smatraju zastarjelim. Implementacija trougla sredinom sezone dovela je do potpunog raspada nakon solidnog ulaska u sezonu, a Knicksi su na kraju ostali miljama udaljeni od playoffa.

Veliku štetu Knicksima stvorila je i toksična atmosfera koju je Jackson stvorio. Nijedan ozbiljan igrač ne želi ni da pregovara s Knicksima, a jedan od razloga je njegov odnos sa glavnim zvijezdama Carmelom Anthonyjem i Kristapsom Porzingisom. Jackson je igračima pristupao ucjenjivački, nezadovoljni Porzingis je nakon sezone ''pobjegao'' u Letoniju, a u međuvremenu uopšte nije komunicirao sa Jacksonom koji je svojoj mladoj zvijezdi prijetio tradeom.

Upravo nezadovoljstvo glavnih zvijezda rezultiralo je viješću koju su navijači Knicksa dočekali s oduševljenjem: Phil Jackson je dobio otkaz.

Kao glavni kandidat za nasljednika slovi dokazani predsjednik Raptorsa Masai Ujiri, čovjek koji je u Denveru uzeo Knicksima pola igrača za Carmela, a Hornacek će napokon dobiti slobodu. Čini se da su konačno došli bolji dani za Knickse, ali optimizam navijača prati velika doza skepse, a razlog je čovjek koji je Jacksona doveo u Knickse.

JEDAN OD NAJGORIH PREDSJEDNIKA LIGE JE OTIŠAO, ALI JE NAJGORI VLASNIK JOŠ TU

James Dolan je bez ikakve ozbiljne konkurencije najgori vlasnik NBA lige. Šta reći o čovjeku koji na noć drafta uopšte ne prati šta rade njegovi igrači, nego sa svojim bendom nastupa u jednom njujorškom baru?

Jackson je na NBA draftu osmim izborom birao 18-godišnjeg francuskog playmakera Franka Ntilikinu, iako je u ponudi bilo igrača koji bi mogli odmah da pomognu Knicksima, prije svih bekovi Dennis Smith i Malik Monk. Jackson se odlučio za Ntilikinu jer se bolje uklapa u trougao-napad, ali pet dana kasnije Jacksonu je uručen otkaz kojim je i trougao otišao u istoriju. Osim toga, otkaz je stigao samo 72 sata prije početka prilaznog roka. Klasični primjer Dolanovog stihijskog upravljanja klubom kakvo je Knickse pretvorilo u disfunkcionalnu organizaciju i sinonim za haos.

Zbog Dolana sreću zbog odlaska Jacksona prati velika doza skepse. Navijači Knicksa mogu se nadati da će na Jacksonovo mjesto doći neko sposoban da počisti nered koji je ostavio, a da će se Dolan posvetiti muzičkoj karijeri i što manje se petljati u rad kluba.

Domagoj Grbavac (dnevnik.hr)

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...