05252020pon
Last updatened, 24 maj 2020 5am

New York

Bijelo Polje: Otvorena izložba fotografija o muslimanskoj/bošnjačkoj tradiciji i običajima

U radovima koji su pred nama, a koji se bave kulturom i tradicijom Bošnjaka i Muslimana, imamo djelo koje možemo kvalifikovati kao foto priču i svojevrstan roman u slikama, jer je cjelokupno nasljeđe Bošnjaka/Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića - od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitetkture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane, do folklornog bogatstva. Kroz svoj rad Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i
gajiti i da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturalnim bogatstvom, da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se time ponosimo, bez obzira na pripadnost vjeri i naciji, kazao je Musić

Izložba fotografija „Očuvanje i vrednovanje muslimanske/bošnjačke tradicije i običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“, autora Željka Đukića, otvorena je u Kući Rista Ratkovića, u Bijelo Polju.

Otvarajući izložbu, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić rekao je da samo majstori fotografije uspijevaju da ispričaju priču i da kažu više nego što bi to neko učinio riječima, zbog čega je “fotoaparat moćno sredstvo u rukama Željka Đukića”.

„U radovima koji su pred nama, a koji se bave kulturom i tradicijom Bošnjaka i Muslimana, imamo djelo koje možemo kvalifikovati kao foto priču i svojevrstan roman u slikama, jer je cjelokupno nasljeđe Bošnjaka/Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića - od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitetkture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane, do folklornog bogatstva. Kroz svoj rad Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i gajiti i da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturalnim bogatstvom, da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se time ponosimo, bez obzira na pripadnost vjeri i naciji”, kazao je Musić.

On je ocijenio da će, zahvaljući tom radu, biti sačuvani pojedini segmenti kulture i tradicije Bošnjaka/Muslimana na ovim prostorima i dodao da u pojedinim segmentima autor podsjeća da trebamo da gajimo kulturološke vrijednosti kao posebno bogatstvo jednog naroda.

Đukić, kojem je to druga samostalna izožba, kazao da je za njega to veoma značajan rad i dodao da je najvažniju poruku poslao upravo kroz izložene fotografije.

“Mislim da na ovaj način dajem svoj mali doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, grada u kome nema razlika, gdje smo jednaki“, rekao je on.

Đukić je predstavio 250 fotografija od kojih je većina izložena, a jedan dio u publikaciji i na monitoru.

Objašnjavajući zašto se odlučio da napravi ovakvu izložbu, Đukić je kazao je da su njegovi najbolji drugovi od malih nogu, komšije i saradnici Muslimani/Bošnjaci.

„Upravo kroz odrastanje i život sa prijateljima i komšijama Muslimanima/Bošnjacima dosta sam i naučio običaja i prisustvovao brojnim tradicionalnim ceremonijama. To je bio razlog što sam kroz fotografiju želio da akviziram i sačuvam sadašnjost i tradiciju islama sa motivima ruralnih područja, gdje žive ljudi koji i dalje gaje te stare običaje, obučeni su u tradicionalnu nošnju i gaje svoju kulturu“, kazao je Đukić.

Hodža džamije u Rasovu, Admir Zekić, kazao je da je, kada pripadnik svog naroda uzme i sakuplja svoju kulturu i svoju tradiciju to svakako velika čast i pohvalno djelo. Još veća je kada to uradi pripadnik drugog naroda.

„Kolika je tek satisfakcija kad pripadnik drugog naroda dođe i predstavi svoje komšije u jednom tako lijepom obliku koji možda ni pripadnik tog istog naroda ne bi bio, zbog rutine, u stanju da na ovakav lijep temeljit način predstavi. Ovo je svjedočanstvo o kulturi i suživotu u jednom mjestu i djelo koje šalje puno pozitivnih poruka“, rekao je Zekić.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović, saglasan je da je izložba potvrda suživota u Bijelom Polju.

„Sinoć sam na jednom događaju imao priliku da čujem jednu lijepu rečenicu, da se polako kod nas briše termin tolerancija i sve više upotrebljava termin suživot i mislim da je mnogo prikladniji, i ovaj događaj od večeras je dobra potvrda tog našeg suživota i bogatstva koje Bijelo Polje ima“, rekao je Bećirović.

Đukić se zahvalio saradnicima koji su mi pomogli u realizaciji projekta među kojima su Amer Ramović, Adis Softić, Ramko Ćatović, Vojislav Đukić, Sandra Joksimović. Posebnu zahvalnost uputio recezentima, književnici Borki Smolović i Kemalu Musiću.

On je najavio da će, u saradnji sa Ministarstvom kulture, ubrzo započeti sličan projekat koji će baviti crnogorskom kulturom, istorijom i tradicijom, ali i uz podršku institucija, i projekat akvizicije i srpske tradicije i običaja.

„Plan je da za godinu dana na jednom mjestu, web sajtu www.tradicija.org.me, imamo ono što je za nas veoma važno - sve tri nacionalnosti sa svojim kulturama na jednom mjestu, kako bi turisti i svi zainteresovani mogli da nas kroz tradiciju i običaje upoznaju“, rekao je Đukić.

Izložba će trajati 7 dana.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE