10232019sri
Last updatesri, 23 okt 2019 7pm

New York

Zbog klime održani protesti u 150 država pred samit UN: Njujorčane predvodila 16-godišnja švedska aktivistkinja Greta Tinberg

Prema navodima CNN, više od milion učenika u Njujorku dobilo je odobrenje da ne odu u školu, nakon što je grad najavio da neće kažnjavati učenike javnih škola koji se pridruže štrajku

Stotine hiljada učenika, studenata, radnika i drugih demonstranata širom svijeta pozvali su na protestima svjetske čelnike da na samitu Ujedinjenih nacija o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili globalnu ekološku katastrofu.

Protesti su se održali u oko 150 država, a inspirisala ih je 16-godišnja švedska aktivistkinja Greta Tinberg, koja je predvodila skup u Njujorku.

Prema navodima CNN, više od milion učenika dobilo je odobrenje da ne odu u školu, nakon što je grad najavio da neće kažnjavati učenike javnih škola koji se pridruže štrajku.

Njujork Tajms prenosi informaciju iz kancelarije gradonačelnika da je popodne bilo oko 60.000 demonstranata na ulicama američke metropole.

Demonstrantima se pridružio i major Bill del Blasio.

Organizatori protesta navode da se širom Australije okupilo 300.000 ljudi. Uz transparente sa porukama „Okeani rastu, ali i mi“, „Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo“, učenici su protestovali u Sidneju, Melburnu, Alis Springsu i drugim australijskim gradovima.

Veliki broj građana okupio se i u gradovima Azije, na afričkom kontinetu i u Evropi. Greta Tinberg je na Tviteru napisala da se u Berlinu okupilo više od 80.000 ljudi dok je policija u Londonu uhapsila dva demonstranta „zbog narušavanja javnog reda i mira“.

 

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Parni valjak u Njujorku

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...