09182019sri
Last updateuto, 17 sep 2019 3pm

New York

New York: Spektakularni hod po žici na Times Squareu gledale hiljade ljudi, zamalo se dogodio incident (VIDEO)

Brat i sestra su hodali sa suprotnih strana 400 metara dugačke žice postavljene između dva tornja iznad poznatog trga, a susreli su se na polovini. Zatim su oboje nastavili dalje do kraja žice

Foto: Printscreen

Brat i sestra iz poznate grupe Leteći Wallende uspješno su prešli Times Square u New Yorku na žici između dva nebodera, 25 spratova iznad pločnika, piše CBS News

Njegova sestra Lijana Wallenda mu se pridružila u nedjelju veče po prvi put od skoro pa fatalne nesreće 2017. godine, kad je slomila skoro sve kosti na licu.

Brat i sestra su hodali sa suprotnih strana 400 metara dugačke žice postavljene između dva tornja iznad poznatog trga, a susreli su se na polovini. Zatim su oboje nastavili dalje do kraja žice.

Posljednji u nizu akrobatskih podviga je prenošen uživo na televiziji ABC, a gledale su ga hiljade ljudi na trgu. Oboje su nosili posebno opremljenu odjeću koja bi ublažila eventualni pad, prenosi "Jutarnji list".

Šetnja iznad njujorškog Times Squarea nije prošla bez problema. Nik je kasnije kazao: “Moja motka je u jednom trenutku počela da klizi. Uplašio sam se”.

Porodica Wallenda se generacijama bavi akrobatskim hodanjem po žici, a počeci tradicije sežu u 1780. godine u Habsburškoj monarhiji, kad su njihovi preci putovali kao trupa akrobata, žonglera, trenera životinja i akrobata na trapezu. Wallende nikad ne koriste zaštitne mreže u predstavama ili na probama.

Karl Wallenda je 1978. u 73 godini života pao s žice koja je bila razapeta između dvije zgrade u Portoriku i poginuo. 1962. nećak Karla Wallende je poginuo, a njegov sin je ostao paralizovan kad se raspala ljudska piramida od sedam osoba u trenutku izvođenja. Pad Lijane Wallende se dogodio prilikom pokušaja da sruši Guinessov svjetski rekord osmočlanom ljudskom piramidom.

Šetnje po žici Nika Wallende iznad vodopada Niagare, iznad Chicaga i u Grand Canyonu su bile prenošene na televiziji.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...