07082020sri
Last updatesri, 08 jul 2020 12am

New York

Epidemija malih boginja u Njujorku, de Blazio proglasio obaveznu vakcinaciju, za odbijanje kazne do 1.000 $

Najveća epidemija malih boginja u gradu od 1991. godine uglavnom je ograničena na ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Villiamsburgu, dijelu Bruklina sa 285 potvrđenih slučajeva od oktobra, u odnosu na samo dva prijavljena slučaja u 2017. godini, rekao je de Blazio na konferenciji za novinare

Foto: Printscreen

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio proglasio je danas u djelovima Bruklina obaveznu MMR vakcinaciju za stanovništo koje živi u ugroženim područjima ili će se suočiti sa kaznama, kao odgovor na epidemiju malih boginja u tom dijelu gradu.

"Najveća epidemija malih boginja u gradu od 1991. godine uglavnom je ograničena na ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Villiamsburgu, dijelu Bruklina sa 285 potvrđenih slučajeva od oktobra, u odnosu na samo dva prijavljena slučaja u 2017. godini", rekao je de Blazio na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

"Ovde je epicentar epidemije malih boginja koja je veoma zabrinjavajuća i moramo odmah djelovati", naglasio je gradonačelnik Njujorka.

Među 285 potvrđenih slučajeva, samo 39 nisu djeca.

Prema odluci gradonačelnika, ljudi koji žive u tom dijelu Bruklina i koji nisu vakcinisani protiv malih boginja, a postoji mogućnost da su bili izloženi virusu, moraju da prime MMR vakcinu, odnosno vakcinu za male boginje, rubeolu i zauške.

Zvaničnici ministarstva zdravlja, koji su učestvovalli na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom, saopštili su da se bolest lako širi i da može biti fatalna.

Oni su iznijeli podatke da do sada nije bilo potvrđenih smrtnih slučajeva, ali da je 21 osoba hospitalizovana, a petoro je primljeno na intenzivnu njegu.

Pojašnjeno je i da će zvaničnici Ministarstva zdravlja provjeravati evidenciju o vakcinaciji svakog ko je bio u kontaktu sa inficiranim pacijentima u određenim djelovima Bruklina.

Oni koji nisu primili MMR vakcinu i ne mogu dati druge dokaze o imunitetu, kao što je dokaz da su ranije imali male boginje, suočavaju se sa novčanom kaznom do 1.000 dolara. Ovo je prvi put da je Njujork proglasio obaveznu vakcinaciju u novijoj istoriji, saopštili su zvaničnici ministarstva zdravlja, prenosi “Blic”.

Grad Njujork je ranije već donio mjere kojima se nalaže da zaražena djeca i tinejdžeri ne mogu da borave na javnim mjestima, ili da pohađaju nastavu u školama.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE