03232019sub
Last updatepet, 22 mar 2019 8pm

 

 

New York

Njujork: Ubijen Frančesko Kali, bos iz mafijaške porodice Gambino

Njujorški mediji navode da je ovo prvo ciljano ubistvo jednog mafijaškog bosa od 1985. godine. Policija je saopštila da motiv ubistva nije poznat, te da, za sada, niko nije uhapšen

Frančesko Kali (Foto: YouTube/Printscreen)

Bos iz mafijaške porodice Gambino, Frančesko Kali, poznat kao Frenki boj, ubijen je ispred svoje kuće na Stejten Ajlendu, saopštila je policija.

U Kalija (53) je ispaljeno najmanje šest hitaca, nakon čega je napadač vozilom pregazio mafijaša, prenijela je agencija Rojters.

Njujorški mediji navode da je ovo prvo ciljano ubistvo jednog mafijaškog bosa od 1985. godine. Policija je saopštila da motiv ubistva nije poznat, te da, za sada, niko nije uhapšen.

Frančesko Kali je preuzeo kontrolu nad porodicom Gambino 2015. godine od Domenika Kefalua, prenosi “Blic”.

Porodica Gambino jedna je od pet glavnih italijansko-američkih mafijaških porodica u Njujorku. Pet mafijaških porodica decenijama kontrolišu njujorško podzemlje. Riječ je porodicama Đenoveze, Gambino, Lukeze, Kolombo i Bonano.

Porodica Gambino jedna od onih što nazivaju "Pet porodica" italijanskih operacija organizovanog kriminala u Njujorku i drugim djelovima Sjedinjenih Država.

Uspon Gambino porodice, prije nego što je postala jedna od najmoćnijih mafijaških porodica u Americi, počeo je 1957. godine, kada je član porodice Karlos Gambino, italijanski imigrant, organizovao ubistvo Alberta Anastasije, koji je organizovao nekoliko italijanskih bandi u ono što će se danas nazivati “kriminalnom porodicom”.Gambino je predvodio organizaciju sve do 1976. godine, kada je predao vlast zetu Paulu Kastelanu. Poput drugih mafijaških porodica, Gambino su preuzeli svoje metode od porodica kriminala u Italiji, Koza Nostra, i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti kao što su iznuda, prostitucija, kockanje i pranje novca, kao i česti napadi i ubistva sa tim vrstama poslovnih poduhvata.

Godine 1985, Gambino "kapo" Džon Goti orkestrirao je ubistvo Kastelana kako bi postao šef porodice.

Kraj Gotijeve vladavine došao je, kada je njegov šef, Sami Bul Gravano, pristao da svjedoči protiv njega i drugih članova porodice u suđenju iz 1992. godine.

Uz Gotijev pad, Gambino, i druge mafijaške porodice, izgubili su većinu moći koju su nekada imali nad političarima, sudijama i radničkim sindikatima. Porodicu je vodio Domeniko Kefalu do 2015. godine, kada je Frenk Kali preuzeo ulogu capoa.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...