08122020sri
Last updatepon, 10 avg 2020 7pm

New York

Skulptura u čast Saudijske Arabije, blizu Memorijalnog centra 9/11, izazvala gnjev Njujorčana

Grupa građana je skulpturu nazvala "nečuvenom uvredom za zajednicu 9/11 i sve druge Amerikance koji traže pravdu za napade na našu naciju 11. septembra 2001"

Foto: Twitter

U blizini Memorijalnog centra 9/11 u Njujorku postavljena je skulptura Saudijske Arabije visoka devet metara, u čast te zemlje, ali je izazvala ogorčenost stanovnika.

Instalaciju “Candi Nations” napravio je francuski umjetnik Laurence Jenkell da izgleda kao džinovski komad slatkiša sa zastavom SA, kao dio izložbe iz 2011. godine u čast zemalja na samitu G20.

Nakon bezbroj pritužbi korisnika društvenih medija i lokalnih grupa žrtava, ogorčenih jer su 15 od 19 napadača 11. septembra bili saudijski građani, zvaničnici Lučke uprave odlučili su da premjeste izložbu.

"Verujemo da ovo rješenje čuva umetnički integritet izložbe. Mnoge porodice i preživjele žrtve tužile su Saudijsku Arabiju pod tvrdnjom da su njeni zaposleni pomogli otmičarima 9. septembra. Međutim, zemlja Bliskog istoka je porekla svoje učešće”, piše u saopštenju.

Instalacija “Candi Nations" do sada je postavljana na više od 25 lokacija širom svijeta.

“Napravio sam skulpturu slatkiša za zastavu kako bih odao počast ljudima cijelog svijeta", rekao je Jenkell za “The Observer” nakon što je prošle sedmice postavljena izložba.

Lučka uprava, koja je vodila i instalirala izložbu, odlučila je da pošalje statuu aerodromu JFK, prenosi nypost.com.

Rođaci žrtava i preživelih 11. septembra pohvalili su taj potez, ali su i dalje zabrinuti.

“Plan da se izložba preseli na međunarodni aerodrom JFK takođe je upitan, iz očiglednih razloga, a skulptura sigurno ne bi trebala da bude ni blizu mjesta masovnog ubistva”, poručili su oni.

Grupa je skulpturu nazvala "nečuvenom uvredom za zajednicu 9/11 i sve druge Amerikance koji traže pravdu za napade na našu naciju 11. septembra 2001".

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE