04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 11am

 

 

New York

Guverner Njujorka protiv politike Trampa: “Jedina prijetnja Americi dolazi iznutra”

Napravićemo istoriju, a Njujork će napredovati, ne izgradnjom zidova, prijatelji, nego izgradnjom mostova i izgradnjom aerodroma i stvaranjem poslova za novu, srednju klasu, i ekonomske budućnosti za generacije koje dolaze i predstavljanjem koliko dobri možemo da budemo u svemu ovome kada smo zajedno

Endru Kuomo, guverner američke države Njujork, koji je osvojio treći mandat, održao je strastven govor protiv politike predsjednika Donalda Trampa, poručivši da "jedina prijetnja Americi dolazi iznutra".

Endru Kuomo je rekao da će u prvih sto dana njegovog trećeg mandata predstaviti "najprogresivniju agendu koju je ova država (Njujork) ikada vidjela, i tačka".

"Napravićemo istoriju, a Njujork će napredovati, ne izgradnjom zidova, prijatelji, nego izgradnjom mostova i izgradnjom aerodroma i stvaranjem poslova za novu, srednju klasu, i ekonomske budućnosti za generacije koje dolaze i predstavljanjem koliko dobri možemo da budemo u svemu ovome kada smo zajedno", rekao je guverner američke države Njujork, očigledno aludirajući na politički sukob u SAD oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, navodi agencija.

Istakao je da se država suočava sa ogromnom "društvenom depresijom".

"Frustracije ljudi pretvaraju se u strah, strah se pretvara u bijes, a bijes se pretvara u sukob. Nemoguće je dočarati kako opasno i maligno je ovo stanje. Prijetnja je kada se vidimo kao crni ili bijeli, stranci ili starosjedioci, umjesto kao Amerikanci. Kao hrišćani ili Jevreji ili muslimani, gej ili strejt, umjesto kao Amerikanci. To je, prijatelji, zaista zastrašujuće", naveo je Kuomo, prenosi portal rtcg.me.

Kao tri glavna cilja u novoj godini, naveo je – legalizaciju upotrebe marihuane u "rekreativne svrhe", uvođenje sistema pravila u zakon po pitanju prava na abortus i popravljanje metroa u Njujorku, navodi agencija.

Agencija AP ocjenjuje da je guverner američke države Njujork, iako tvrdi da nije predsjednički kandidat, tako zvučao.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...