04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 11am

 

 

New York

Njujork: Titova vila u požaru, izgorjele dvije kancelarije Stalne misije Srbije pri UN, četvoro povrijeđenih (VIDEO)

Zgrada je izgrađena 1905. godine i jedna je od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba Njujorka. Velelepna rezidencija je nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita posle pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srpske misije u Ujedinjenim nacijama, a prodaje se za 50 miliona dolara. Za vilu je zainteresovano šest kupaca

Foto: Printscreen/CBS New York

U zgradi Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku sinoć je oko 20:40 po lokalnom vremenu izbio požar u kome su u potpunosti izgorjele dvije kancelarije, a povrijeđene su četiri osobe.

Zgrada je izgrađena 1905. godine i jedna je od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba Njujorka. Velelepna rezidencija je nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita posle pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srpske misije u Ujedinjenim nacijama, a prodaje se za 50 miliona dolara. Za vilu je zainteresovano šest kupaca, piše “Kurir”.

Zgrada ima šest spratova, 18 soba i šest kupatila, a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji. U luksuznoj rezidenciji sačuvano je gotovo sve, uključujući i zlatne lustere, mramorne stepenice pa čak i šporet iz 1905. godine.

Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije.

Zgrada koja se nalazi na Petoj aveniji u blizini 67. ulice i preko puta Central parka pod zaštitom je države od 1966. godine.

Projektovala ju je njujorška arhitektonska firma "Voren i Vetmor", koja je osmislila i stanicu Grand Central na Menhetnu.

U zgradi je skriven je čitav sprat i ograđen metalnim Faradejevim kavezom kako bi sprečili prisluškivanje telefonskih razgovora. Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine, maršal se sakrio upravo u tu rezidenciju iza debelih neprobojnih prozora. Samo dvije godine ranije, Tito je u jednoj od soba okupio vođe Indije, Indonezije, Egipta i Gane kako bi potpisali preliminarni dogovor o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...