09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

New York

New York: Četrnaesti Bosanskohercegovački filmski festival od 12. do 15. aprila

Takmičarski dio programa će se održati u SVA Theatru u New Yorku od 13. do 15. aprila, a biće prikazana četiri igrana, četiri kratka i četiri dokumentarna filma. Filmovi koji budu prikazani u takmičarskom programu nominovani su da osvoje nekoliko priznanja, uključujući Zlatnu jabuku, nagradu publike i žirija

Četrnaesti Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) i ove godine će biti održan u New Yorku.

Komisija za izbor filmova BHFF objavila je listu za ovogodišnje izdanje.

Na festivalu će biti prikazano 13 filmova, uključujući i šest filmskih panela za diskusiju i razgovore s režiserima, od 12. do 15. aprila, u dva kina na Manhattanu, saopšteno je iz BHFF-a.

Kako prenosi Radiosarajevo.ba, BHFF će početi specijalnom prezentacijom, projekcijom i panel diskusijom 12. aprila u istorijskom Anthology Film Archives kinu. Program će potom biti nastavljen u SVA Theatreu kroz tri uzbudljive noći festivalskog takmičarskog programa, razgovore s rediteljima i mnogo toga.

Ove godine filmski program je izuzetno raznolik, a obrađuje nekoliko važnih socijalnih i kulturoloških tema, uključujući teme o ekonomskoj nestabilnosti, filmove o osobama s posebnim potrebama, diskriminacije među polovima, kao i kontinuirane težnje za prevazilaženje ratne zaostavštine.

“BHFF je počašćen da prikaže radove inovativnih mladih režisera, zajedno s poznatim regionalnim ličnostima, uključujući i radove oskarovca Danisa Tanovića i glumice Mirjane Karanović”, piše taj portal.

Od 12. aprila u Anthology Film Archives će, van takmičarske konkurencije, biti prikazan film “Album” Branka Ištvančića, koji prikazuje ostavštinu ratova na Balkanu, prikazujući sjećanja kroz fotografije koje su nastale tokom rata. Nakon  prikazivanja je planirana panel diskusija o temi post-jugoslovenske kinematografije.

Takmičarski dio programa će se održati u SVA Theatru u New Yorku od 13. do 15. aprila, a biće prikazana četiri igrana, četiri kratka i četiri dokumentarna filma.

Filmovi koji budu prikazani u takmičarskom programu nominovani su da osvoje nekoliko priznanja, uključujući Zlatnu jabuku, nagradu publike i žirija.

Ove godine BHFF će po prvi put predstaviti novu nagradu publike za najbolju glumu, nagradu glumcima ili glumicama u glavnim ili sporednim ulogama u kratkom ili igranom filmu, sopšteno je danas iz BHFF-a. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...