09282020pon
Last updatepon, 28 sep 2020 3pm

New York

Bogati su prvi pobjegli iz Njujorka: Gdje su se milioneri sklonili tokom pandemije?

Osjećaj praznine najizraženiji je na Menhetnu, piše "Njujork tajms". U aprilu je nešto više od polovine zahtjeva za prosljeđivanje pošte na odredišta izvan Njujorka bilo na Menhetnu, a najviše na Aper Ist Sajdu i Aper Vest Sajdu. Podaci iz pošta i mobilne telefonije pokazuju da su najbogatije oblasti grada imale najviše kretanja

Foto: Printscreen/Hungry Passport

Njujork je poznat kao jedan od najgušće naseljenih gradova koji je krcat stanovima i apartmanima. Ali, od marta, kako je tamo počela epidemija korona virusa, djelovi grada su se ispraznili, a mnogi su odlazili iz najbogatijih četvrti Njujorka.

Njujorški bogataši su se raštrkali na sve strane u SAD. Zahtjevi za prosljeđivanje pošte pokazuju gdje je jedan broj njih otišao. Neki su napustili bogate djelove Njujorka zbog sunčanog Majamija.

Ostali su napustili luksuzno naselje Gramersi Park i otišli u Nju Džersi. Neki su napustili apartmane u Bruklinu i zamijenili ih za Kaliforniju.

U martu je Pošta Sjedinjenih Država dobila 56.000 zahtjeva za prosljeđivanje pošte iz Njujorka, čime je više nego udvostručen mjesečni prosjek.

U aprilu je broj zahtjeva porastao na 81.000, dvostruko više nego godinu dana ranije.

Šezdeset procenata tih novih zahtjeva bilo je za odredišta izvan grada.

Osjećaj praznine najizraženiji je na Menhetnu, piše "Njujork tajms". U aprilu je nešto više od polovine zahtjeva za prosljeđivanje pošte na odredišta izvan Njujorka bilo na Menhetnu, a najviše na Aper Ist Sajdu i Aper Vest Sajdu.

Podaci iz pošta i mobilne telefonije pokazuju da su najbogatije oblasti grada imale najviše kretanja.

“Odmah nakon udara KOVID-19, svi su odavde pobjegli”, izjavila je Helen Rozental, gradska vijećnica.

Kako je rekla, posred avenije Kolambus, koja je inače prepuna automobila, ljudi su mogli da idu pješke, a to je i ona radila često, prenosi "Blic".

Mnogi Njujorčani koji su napustili svoje domove u gradu preselili su se u obližnje oblasti na Long Ajlendu, Nju Džersiju i zapadnom Njujorku. Posebno je popularno naselje Hemptons na Long Ajlendu gdje mnogi bogataši imaju svoje vile gdje se opuštaju kad ljetuju ili idu na vikende.

U većini lokacija poštanska služba Sjedinjenih Država omogućava pojedincima i porodicama koje obično dobijaju poštu na određenoj lokaciji da privremeno proslijede poštu na novu, i to najduže do godinu dana.

Sada, pošta koja je nekada išla na Menhetn ide u Mejn i Konektikat. Pisma sa Ist Sajda se preusmjeravaju se na Floridu i Pensilvaniju. Paketi namijenjeni Park Sloupu u Bruklinu idu za Teksas i Roud Ajlend.

S druge strane, veliki broj siromašnijih Njujorčana je ostao u gradu, jer nisu imali gdje da odu. Njujork je najveće žarište korona virusa u SAD.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE