07042020sub
Last updatesub, 04 jul 2020 9pm

Najnovije vijesti

Radikalni islamisti Maksim Božić i Edin Hastor osuđeni zbog planiranja napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli

U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina, Božić je sredinom juna 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u martu 2018. Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite porodične kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e, rekao je Marijanović

Sud Bosne i Hercegovine osudio je dvojicu islamista na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske tuzlanske policije, saopštio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnjak musliman, obojica članovi ultrakonzervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za saradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je rekao sudija Anđelko Marijanović, Božić i Hastor planirali su i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su da budu objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

“U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina, Božić je sredinom juna 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u martu 2018. Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite porodične kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e”, rekao je Marijanović.

Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je kazao Marijanović, u cjelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.

Uhapšeni su u su u julu 2018, a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tokom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili da se bore na strani bošnjačke Armije BiH. Zajedno sa njima, iz zemalja arapskog zaliva finansiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH, više hiljada njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju, prenosi “Jutarnji list”.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE