08122020sri
Last updatepon, 10 avg 2020 7pm

Najnovije vijesti

Ljekari u Hrvatskoj nakon 15 sati operacije uspješno razdvojili sijamske bliznakinje (VIDEO)

Rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva. Pet sedmica poslije rođenja i nakon 15-satne operacije, u kojoj je učestvovalo čak 14 ljekara i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su bliznakinje, ne više sijamske. Svaka u svom krevetiću, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dijele osmjehe svojoj mami Mariji i tati Petru. Plaču kad su gladne ili im nešto treba, u samo dva mjeseca od operacije udvostručile su težinu i sjajno napreduju. Onaj ko ne zna nikad ne bi rekao da su nekad te malene “prisilno” gledale jedna drugu u oči, da su bile životno ugrožene više puta. Sad je sve to iza njih, ljekari kažu da im predstoje još neki mali korektivni zahvati, a onda će se s mamom i tatom pridružiti sestri i bratu u Virovitici

Foto: Printscreen

Za dva dana Valentina i Kristina, dvije predivne, umiljate i vesele bebe, imaće četiri mjeseca. I ne bi tu bilo ništa neobično da te bebe, prijevremeno rođene sredinom januara, nisu zapravo bile sijamske bliznakinje. Otad im puno toga nije išlo u prilog, ali uspjele su. Danas živahne bebe usrećuju roditelje, ali i cijelu kliniku Rebro, jer se mnogi ne mogu načuditi “čudu” koje je u njihovu slučaju uspjela učiniti medicina.

Naime, rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva. Pet sedmica poslije rođenja i nakon 15-satne operacije, u kojoj je učestvovalo čak 14 ljekara i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su bliznakinje, ne više sijamske. Svaka u svom krevetiću, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dijele osmjehe svojoj mami Mariji i tati Petru. Plaču kad su gladne ili im nešto treba, u samo dva mjeseca od operacije udvostručile su težinu i sjajno napreduju. Onaj ko ne zna nikad ne bi rekao da su nekad te malene “prisilno” gledale jedna drugu u oči, da su bile životno ugrožene više puta. Sad je sve to iza njih, ljekari kažu da im predstoje još neki mali korektivni zahvati, a onda će se s mamom i tatom pridružiti sestri i bratu u Virovitici.

Naime, odmah nakon rođenja bebe su iz rodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad u Hrvatskoj neviđene i komplikovane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja. Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim bliznakinjama gotovo danonoćno, a ljekari u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti” sve ono što im je bio problem jer su Valentina i Kristina rođene u 33. sedmici, a to znači da im je trebalo vremena da se oporave do operacije.

“Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna bila hipertenzivna (visoki pritisak), a druga hipotenzivna i nije mogla da mokri. Druga beba je, pak, mokrila višestruko previše i srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)”, objašnjava doc. dr Ruža Grizelj, načelnica Zavoda.

RIJEDAK SLUČAJ

Dodaje da su to samo neki od problema koje su bliznakinje imale nakon rođenja i naglašava da je ovakav slučaj vrlo rijetko opisan u literaturi. Bilježi se, na primjer, samo 16 odsto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra, odnosno cirkulacija.

“Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, uprkos činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca”, rekla je dr Grizelj.

Za razdvajanje su se ljekari odlučili kad su bebe imale šest sedmica, a dotad su se borili sa svim onim što se događa ili se može dogoditi nedonoščadima. Trebalo je na istom mjestu okupiti više od dvadeset stručnjaka različitih specijalnosti i organizovati dežurstva. U bolnici je tog dana vladalo vanredno stanje.

POMOĆ S MERKURA

Sama operacija izvedena je u subotu, na dan kad u bolnici vlada relativni mir. No, u rebarskim operacijskim dvoranama bilo je kao u košnici. Anesteziolozi su stigli prvi. Već u sedam ujutro počele su prve pripreme. Jedan od hirurga bio je dr Danko Mikulić, kojeg je KBC posudio iz KB-a Merkur jer je riječ o vrsnom hepatalnom hirurgu. Njegova je pomoć bila potrebna upravo zato što su bebe bile spojene jetrom.

“Operacija je počela u devet ujutro. Kardiohirurg, dr Dražen Belina morao je odvojiti prsnu kost i utvrditi jesu li srca stvarno odvojena kako su pokazivale slike. I plastični hirurg, doc. dr Krešimir Bulić obavio je svoj dio posla jer su djeca bila spojena velikim dijelom kože”, opisuje dr Mikulić.

SPOJENI ORGANI

“Nismo znali šta ćemo sve naći kad krenemo s operacijom jer su takvi slučajevi jedinstveni. Nerijetko se pokaže da je anatomija drukčija od onoga što su vam rekle pretrage. Ono što smo znali jeste da je jetra jedinstveni organ, odnosno da su spojene, a nismo znali da su dobrim dijelom spojena i crijeva, i to od dvanaesterca do pred kraj tankog crijeva. Sve im je to bilo zajedničko. To smo otkrivali tokom operacije. Nakon što smo odstranili priraslice koje su bile posljedica upale crijeva, krenuli smo na dijeljenje jetre”, objašnjava dr Mikulić.

POSTUPAK OKRETANJA

“Sreća je bila što su bebe imale nezavisnukrvnu opskrbu jetre, što nam je omogućilo dobar ishod i da niti jedna od bliznakinja ne pretrpi štetu. Svaka je dobila dostatan i funkcionalan dio jetre. Nakon toga slijedio je zahvat na crijevima kako bi se omogućilo da obje bebe imaju dovoljno crijeva za normalan rad. Kad smo završili s crijevima, došao je trenutak kad ih je trebalo okrenuti, a to je bilo vrlo zahtjevno. Sam postupak okretanja radi pokrivanja kožom potrajao je više od sata, uprkos tome što su svi u sali bili odlično koordinirani”, tumači dr Mikulić zahtjevnost tog zahvata.

GROZNA TREMA

Osim toga, plastični hirurzi su danima radili nacrte kako uopšte krenuti s operacijom a da “zatvaranje” nakon zahvata bude što bolje i traži što manje korekcija u budućnosti.

“Čak sam spajao boce, crtao, a sve ne bi li bilo što bolje”, priča doc. dr Krešimir Bulić.

Posebna su priča anesteziolozi koji su morali 14 sati održavati sve funkcije malih beba pod strogom kontrolom.

“One su obje u trenutku operacije imale samo 4.500 grama. Bili smo spremni da ih stavimo na ECMO uređaj ako bude trebalo, ali, srećom, to je izbjegnuto”, objašnjava anesteziolog, dr Sanja Konosić.

“Na početku je bilo problematično osigurati dišne putove jer su bebice male pa je onda dodatno teško postaviti tubus, centralni i arterijski venski kateter... Brinulo nas je hoćemo li bebe moći ventilirati u bočnom položaju. Brinulo nas je hoće li izdržati srce jedne bebe i bubrezi druge. No, na kraju nismo imali čak ni veliki gubitak krvi, čega smo se takođe bojali”, kaže dr Konosić.

“Svi smo imali groznu tremu što će biti nakon zahvata. Razveselilo nas je kad je Valentina, koja uopšte nije mokrila, nakon operacije mokrila, što je bio znak da nije došlo do bubrežnog zatajenja čega smo se svi bojali. Imali smo za to već spremnu dijalizu, ali, srećom, nije trebala. To govori da smo odabrali i pravi trenutak za operaciju. Kod sijamskih blizanaca operacije se odgađaju jer je uspjeh veći što su djeca starija, odnosno nakon trećeg, četvrtog ili čak šestog mjeseca. No, iako je kod njih bilo dosta komplikacija nakon rođenja, bili smo primorani ići na rano razdvajanje i očito smo dobro odlučili tako da je sve dobro prošlo”, zaključuje dr Grizelj, piše “Jutarnji list”.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE