09182019sri
Last updateuto, 17 sep 2019 3pm

Najnovije vijesti

Prokletijski gušter na poštanskim markama

Prokletijski gušter je planinska vrsta koja je za sada zabilježena na nadmorskim visinama od 1.200 do 1.700 metara. Živi na stijenama i kamenjaru uz rubove bukovih šuma ili unutar otvorenih šuma munike, često u blizini planinskih jezera i izvora

Foto: Pošta Crne Gore

Pošta Crne Gore danas publikuje poštansku marku Prokletijski gušter.

Marka je objavljena u okviru prigodnog izdanja Fauna koje sadrži i Koverat prvog dana.

"Cijeneći posebnost i značaj ove rijetke vrste Pošta je, na predlog Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, izdanje Fauna – Prokletijski gušter uvrstila u Program prigodnih izdanja poštanskih maraka za ovu godinu", piše u saopštenju Pošte.

Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Prokletijski gušter (latinski naziv – Dinarolacerta montenegrina (Ljubisavljević, Arribas, Džukić & Carranza, 2007)) je reliktna vrsta i stenoendemit Prokletija sa ograničenim rasprostranjenjem u oblasti Kuča u istočnom dijelu Crne Gore i sjeverozapadnom dijelu Albanije.

Otkriven je 2007. godine, u okolini Bukumirskog jezera.

Prokletijski gušter je planinska vrsta koja je za sada zabilježena na nadmorskim visinama od 1.200 do 1.700 metara. Živi na stijenama i kamenjaru uz rubove bukovih šuma ili unutar otvorenih šuma munike, često u blizini planinskih jezera i izvora.

Pripada grupi malih guštera familije Lacertidae, dužine tijela do 18 centimetara. Odlikuje se spljoštenim tijelom, dugom glavom sa izvučenom, zašiljenom njuškom, kao i tankim i dugim repom.

Boja leđne strane tijela je tamno-siva, sivo-smeđa, maslinasta ili smeđa sa nepravilno raspoređenim tamnim mrljama, koje su često povezane u mrežastu šaru ili grupisane duž središnjeg dijela leđa.

Prigodno izdanje poštanskih maraka Fauna Pošta Crne Gore publikuje svake druge godine.

Prethodnih godina su se na poštanskim markama ovog izdanja našli predstavnici bogatog svijeta naše faune - čaplja kašikara, flamingos, Apolonov leptir, crnogorski daždevnjak, školjka plastura, pelikan, kormoran, ukljeva, zetska mekousna pastrmka, sivi galeb, suri orao.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...