01282021čet
Last updatesri, 27 jan 2021 2pm

Najnovije vijesti

Nevine žrtve antimuslimanske histerije: Ubijeni studenti u SAD-u bili su uzor u svojoj zajednici

Tri studenta islamske vjeroispovjesti ubijena su sinoć u svom stanu, nedaleko od univerziteta koji su pohađali u Chapel Hillu (Sjeverna Karolina). Ova ubistva danas se upoređuju sa napadom na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo, a osude krvoprolića stižu iz svih krajeva SAD-a.

FOTOVIDEO

Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad (21) i Razan Mohammad Abu-Salha (19) ubijeni su hicima u glavu.

Kako navode američki i britanski mediji, ovi studenti su bili uzor u svojoj zajednici i još uvijek nije jasno šta je natjeralo ubicu Craiga Stephena Hicksa na tako gnusan čin.

Independent piše da je Deah Shaddy Barakat bio igrač američkog fudbala, te da je studirao stomatologiju. Često je volontirao u nevladinim organizacijama, a kao stomatolog pomagao je bez naknade djeci Palestine.

Redovno je na društvenim mrežama objavljivao svoje protivljenje ratu, ali i palestinsko-izraleskom sukobu koji traje desetljećima.

Sa svojom suprugom Yusor Mohammad, koja je takođe ubijena, vodio je miran porodični život.

Razan Mohammad Abu-Salha bila je sestra Yusor Mohammada. Studirala je arhitekturu i dizajn, a interesovala se i za fotografiju i umjetnost. Čitav njen život bio je vezan za ova interesovanja, a nikada nije ispoljavala mržnju prema bilo kome.

Njihovi prijatelji, poznanici i rodbina bili su šokirani jučerašnjim dešavanjima, a mnogi od njih nisu bili u stanju govoriti.

Ubistva ovih mladih ljudi naišla su i na žestoku osudu na društvenim mrežama, gdje su brojni korisnici pozvali na proteste po uzoru na one koji su nedavno održani u Parizu.

Ubica 46-godišnji Craig Stephen Hicks se nakon počinjenog zlodjela odvezao do policijske stanice, gdje se mirno predao. On je policiji rekao da je ateista, a inspektori su na njegovom Facebook profilu vidjeli da je pisao protiv religija.

Izvor: Slobodnabosna.ba

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE