04242018uto
Last updatepon, 23 apr 2018 5pm

 

Najnovije vijesti

Naučnici otkrili novu prostoriju u Keopsovoj piramidi

Za početak, ne zna se da li je šupljina napravljena paralelno s tlom, ili je napravljena pod uglom, slično kao Velika galerija. Istraživači kažu da su u toku razna druga ispitivanja, a da će javnost uskoro biti obaviještena o najnovijim rezultatima

Foto: Twitter

Mnogo vjekova je prošlo od izgradnje Velike piramide u Gizi i sve to vrijeme ona je od nas krila jednu veliku tajnu. Sve do danas.

Naučnici su upravo obavijestili javnost da su unutar Keopsove piramide pronašli ogromnu šupljinu, za koju se smatra da je igrala važnu ulogu u grobnici faraona.

Međunarodni tim istraživača uključen u projekat ScanPyramids otkrio je skrivenu šupljinu početkom 2015. Isti istraživački tim ranije je primijetio termalne anomalije u strukturi piramide. Sada su primijenjene slične tehnike neinvanzivnog mapiranja uz pomoć muona, nusprojekata kosmičkog zračenja, koje kamen tek djelimično apsorbuje.

Ovaj metod, poznat kao muonska radiografija, funkcioniše kao rendgen i omogućava 3D uvid u prostor unutar piramide, piše b92.net.

Možda djeluje kao naučna fantastika, ali je sličan metod decenijama primjenljivan, s tim što su ovog puta instrumenti mnogo osjetljiviji.

Utvrđeno je da se praznina nalazi tačno iznad Velike galerije, najveće odaje dosad otkrivene u piramidi. Procjenjuje se da je šupljina dugačka barem 30 metara i da je u presjeku slična dimenzijama Velike galerije.

"Iako ne znamo čemu je služila, ovo otkriće pokazuje koliko fizika čestica može da nam pomogne u proučavanju arheološkog nasljeđa”, napisali su autori novoobjavljenog rada.

Oni ne žele da spekulišu o njenom arhitektonskom i istorijskom značaju, ali se nadaju da će egiptolozi uz pomoć najnovijih podataka moći da daju objašnjenja.

Za početak, ne zna se da li je šupljina napravljena paralelno s tlom, ili je napravljena pod uglom, slično kao Velika galerija.

Istraživači kažu da su u toku razna druga ispitivanja, a da će javnost uskoro biti obaviještena o najnovijim rezultatima.

"Kad poznajete piramidu i znate njena savršenstva, neobično je pomišljati da je ta šupljina slučajno tu", napisali su oni.

Otkriće je objavljeno u časopisu "Nature".

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore?

Marko Milačić - 8.1%
Mladen Bojanić - 14.9%
Hazbija Kalač - 4.1%
Vasilije Miličković - 1.4%
Dobrilo Dedeić - 2.7%
Draginja Vuksanović - 17.6%
Milo Đukanović - 44.6%

Ukupno glasova: 74
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: april 16, 2018

Video dana

VIC NEDELJE