07132020pon
Last updatened, 12 jul 2020 3pm

Najnovije vijesti

Ispraćena na vječni počinak: Uz zvuke pjesme “Negdje tu iznad duge” sahranjena Donna Ares

Sahrani heroine iz Bihaća prisustvovala je porodica, rodbina, prijatelji, sugrađani... Od svoje miljenice oprostilo se više građana na komemoraciji. Građani Bihaća od juče se upisuju u knjigu žalosti

Foto: Facebook

Bosanskohercegovačka heroina Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, sahranjena je danas na Gradskom groblju Humci u Bihaću.

Dok je sanduk sa tijelom hrabre pjevačice polagan u zemlju svirala je muzika poznate pjesme “Negdje tu iza duge”.

Od svoje miljenice oprostila se porodica, rodbina, prijatelji i veliki broj građana.

Građani Bihaća od juče se upisuju u knjigu žalosti u galeriji koja se nalazi na Trgu slobode u Bihaću. Upisale su se i mnoge ličnosti iz muzičkog života.

"Zauvijek ćeš ostati naša žena lavica", "Sada si na boljem mjestu, tamo gdje nema patnje i boli", "Ostaćeš naša vesela Azra iz osmog razreda, koju ćemo pamtiti po nevjerovatnoj energiji, velikom srcu...”

Ovo su samo neke od poruka koje su upisane u knjigu žalosti.

KOMEMORACIJA

U Domu kulture danas je održana komemoracija, koja je okončana njenim riječima napisanim na posljednjoj strani njene knjige "Soba za nikoga": "Svi ćemo jednom umrijeti, samo je pitanje hoćemo li svi svoje živote proživjeti. Dok jedni razmišljaju o drugima i tuđe živote žive, drugima život prolazi u strahu šta će neko reći i dok bolesni čekaju konačna izlječenja, ja nisam gubila vrijeme i živjela sam punim plućima u svim uvjetima. Ovdje i sada. Da sam sjedila i čekala da izliječim rak i tek onda nastavim sa životom, nikada ne bih saznala ovo što znam danas. Zašto kad imamo sve nemamo ništa i onda kad izgubimo tek počinjemo voljeti život?"

Prisutni, među kojima su bili članovi porodice, rodbina, prijatelji, brojni sugrađani, su se prisjetili svoje Donne.

Od Done se, u suzama, prva oprostila njena profesorica, mentorka i prijateljica Vesna Kečalović.

“U mom srcu je imala posebno mjesto koje će ostati samo za nju. Sjećaću je se kao prijateljice, kao učenice srednje muzičke škole... Znala je da je rođena za pozornicu. Kada je stigla do cilja i ispunila svoja očekivanja, zadesila ju je bolest. Oprostiti se od nje zaista je teško”, rekla je Kečalović.

Dodala je i da je, u Donninim najljepšim godinama, došao rat, ali da joj njena snaga nije dozvolila da se i dalje ne bavi muzikom.

Foto: Facebook

“Postala je poznata, ali za nas je ostala naša mala Azra. Svi smo se ponosili njenim uspjesima. Bila je neiscrpni stvaralac muzike. Željeli smo svim srcem da ozdravi. Nažalost, u tome nije uspjela. Neka nam naša draga Azra počiva u miru”, kazala je Vesna Kečalović.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je taj grad ponosan što je imao Donnu.

“Izdigla nas je i izdvojila u oblasti kulture i muzike. Uvijek kad odemo negdje drugdje, ponosimo se reći da je Donna iz Bihaća”, kazao je Fazlić.

Iz Udruženja "Azra" iz Bihaća, koje je dobilo ime po Donni, kazali su da se ta organizacija “nije mogla drugačije ni nazvati već samo po najperspektivnijoj umjetnici jednog vremena, Azri Kolaković”.

“I u bolesti je pokazala da je velika, kroz pjesmu, kroz riječ, kroz knjigu. Svima je bila zvijezda vodilja. Mi se ne opraštamo od nje, ona sa nama ostaje”, poručili su iz tog udruženja.

Direktor Kulturnog centra Bihać, Alen Zulićm rekao je da je Azra bila veliki umjetnik.

“ŽIVJELA JE BRZO I OTIŠLA MLADA”

“Da se bavila bilo kojim žanrom, bila bi jednako uspješna. Kao iz holivudskih filmova, živjela je brzo i otišla mlada”, rekao je Zulić.

Naglasio je kako je za njega ostala upečatljiva Donnina ljubav prema gradu i ljudima.

“Uvijek je bila tu kad je trebalo. Bila je dobra osoba i to je njena najveća vrlina. Nadam se da se za tebe sprema neki drugi, bolji svijet”, poručio je Donni Zulić.

Ado Iftić, osnivač grupe "Kamino Verde", prisjetio se Donninih početaka dok je bila članica tog muzičkog sastava.

“Svima nam je teško... Otišao nam je još jedan član koji je nezamjenjiv. Da se napravi ovakav talenat, treba najmanje 30 godina. Ljudi pričaju da nas pjevače pamte po našim pjesmama... Onda će našu Azru pamtiti dugo vremena. Danas nisam došao da se oprostim od nje, jer se sa prijateljima ne oprašta. Trudiću se da ubuduće pjevam dosta njenih pjesama, čuvaću je u srcu i u nekoj će se pjesmi sigurno pojaviti”, dodao je Zulić.

Izvor: Avaz.ba

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE