08132020čet
Last updatesri, 12 avg 2020 7pm

Najnovije vijesti

Američki mediji: Tramp potpisuje novu zabranu putovanja u ponedeljak

Detalji o novoj uredbi nisu bili poznati u subotu. Ranije ove nedjelje, Asošijeted pres je javio da nova zabrana putovanja neće uključivati Irak na spisak zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom na koje će se odnositi odluka

Predsjednik Donald Tramp, kako se očekuje, potpisaće u ponedeljak novu uredbu o imigraciji i putovanju u Sjedinjene Države, nakon što je savezni sud blokirao prethodni takav pokušaj administracije, javljaju mediji u SAD.

Kako javlja Glas Amerike, detalji o novoj uredbi nisu bili poznati u subotu. Ranije ove nedjelje, Asošijeted pres je javio da nova zabrana putovanja neće uključivati Irak na spisak zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom na koje će se odnositi odluka.

Savezni sud blokirao je zabranu putovanja koju je 27. januara uvela administracija, a koja se odnosila na građane sedam zemalja - Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, kojima je zabranjen ulazak u SAD. Takođe je zaustavila program prihvata izbeglica u SAD.

Tramp je naveo brigu zbog terorizma kao glavni razlog potpisivanja privremene zabrane putovanja.

Više od 25 tužbi podnijeto je sudovima u SAD protiv zabrane, ali Deveti okružni apelacioni sud SAD bio je taj koji je suspendovao predsjednikovu uredbu, u slučaju koji je pokrenula sjeverozapadna savezna država Vašington.

Originalna uredba izazvala je haos na aerodromima kada su inostrani putnici, uključujući i one kojima je dozvoljen boravak u SAD kao nosiocima zelene karte, privremeno spriječeni da uđu u zemlju.

Sajt Politiko javio je da se očekuje da Tramp potpiše novu uredbu u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost (DHS). Zaposleni u DHS dobili su instrukcije da rade od kuće u ponedjeljak ujutro, javlja Politiko, citirajući unutrašnji mejl koji je poslat kasno u petak.

Predsjednikovu uredbu, vrlo nepopularnu u inostranstvu, podržala je otprilike polovina Amerikanaca, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja objavljenim malo pošto je stupila na snagu.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE