10312020sub
Last updatesub, 31 okt 2020 4pm

Najnovije vijesti

Logoraši koji su preživjeli Holokaust traže od Zakerberga oštrije mjere na Facebooku

Kampanja #NoDeniingIt# traži od Zakerberga da sa te društvene mreže ukloni one grupe koje negiraju Holokaust, kao i stranice i postove koji sadrže govor mržnje, prenosi AP. Zakerberg je izazvao gnjev mnogih kada je 2018. godine izjavio da postovi koji negiraju Holokaust ne moraju obavezno da budu uklonjeni i da, dok god ne pozivaju na nasilje i ne prave štetu, mogu da budu zaštićeni

Mark Zakerberg (Foto: Facebook)

Nekadašnji logoraši koji su preživjeli Holokaust širom svijeta udružili su se danas u kampanji kojom od direktora Facebooka Marka Zakerberga traže da preduzme mjere za uklanjanje negiranja genocida koji su počinili nacisti sa web stranice te društvene mreže.

Kampanja #NoDeniingIt# traži od Zakerberga da sa te društvene mreže ukloni one grupe koje negiraju Holokaust, kao i stranice i postove koji sadrže govor mržnje, prenosi AP.

Takođe, traži se da takvi postovi, fotografije i video snimci budu uklonjeni i sa Instagrama.

Zakerberg je izazvao gnjev mnogih kada je 2018. godine izjavio da postovi koji negiraju Holokaust ne moraju obavezno da budu uklonjeni i da, dok god ne pozivaju na nasilje i ne prave štetu, mogu da budu zaštićeni.

Nakon protesta, Zakerberg, koji je i sam Jevrejin, pojasnio je da je, iako je lično smatrao da je “poricanje Holokausta duboko uvredljivo”, vjerovao da je “najbolji način za borbu protiv uvredljivog govora – dobar govor”.

“U Njemačkoj ili Austriji ljudi idu u zatvor ako poriču Holokaust”, rekla je jedna od preživjelih i upitala se kako iko može da sumnja u to, prenosi Nova.rs.

Facebook je u izjavi naveo da uklanja postove koji negiraju Holokaust u zemljama u kojima je to ilegalno, poput Njemačke, Francuske i Poljske, dok se u zemljama gdje to nije prekršaj, poput SAD i Britanije, pažljivo nadgleda kako bi se utvrdilo da li prelazi liniju dozvoljenog.

Početkom jula više od 500 kompanija počelo je da izbjegava reklamiranje na Facebooku kako bi primorali tu kompaniju da zauzme čvršći stav protiv govora mržnje.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE