07072020uto
Last updateuto, 07 jul 2020 7pm

Kultura

Preminuo glumac Kirk Douglas: Odlazak posljednje velike zvijezde Hollywooda (VIDEO)

Glumio je u stotinak filmova, a neki od njih postali su klasici, poput “20.000 milja pod morem” (1954), “Staze slave” (1957), “Obračun kod OK Corrala” (1957) i naročito “Spartak” (1960), angažovani film, snimljen u vrijeme lova na komuniste, koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom

Foto: Printscreen/Entertainment Tonight

Glumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda Hollywooda, umro je u srijedu u 104. godini, objavio je njegov sin Michael Douglas.Foto: Printscreen/Entertainment Tonight

"S ogromnom tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u dobi 103 godine. Za svijet je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filma (...), ali za mene i moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata", napisao je Michael Douglas na Facebooku.

"Kirk je imao lijep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sjećanje na priznatog filantropa, koji je radio za javno dobro i mir u svijetu", dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

ŽIVOT GNJEVNOG ČOVJEKA

Sin Jevreja izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. decembra 1916. kao Isur Danijelovič Demski, u Amsterdamu, gradiću u saveznoj državi New York.

"Čitav moj život bio je život gnjevnog čovjeka... Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde", govorio je Kirk Douglas, prenosi Al Jazeera.

Proveo je bijedno djetinjstvo, trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Glumio je u stotinak filmova, a neki od njih postali su klasici, poput “20.000 milja pod morem” (1954), “Staze slave” (1957), “Obračun kod OK Corrala” (1957) i naročito “Spartak” (1960), angažovani film, snimljen u vrijeme lova na komuniste, koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.

NIJE PRIHVATAO TRUMPA

U vrijeme "lova na vještice" zauzeo se za to da se na "špici" filma ispiše i ime scenariste koji je bio na crnoj listi Hollywooda.

Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa, kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj “Ja sam Spartak”.

"Treba se angažovati, najveća američka snaga u inostranstvu je Hollywood", rekao je glumac kad je imao već 100 godina i nije prihvatao aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio samo s jednom, Anne Buydens, koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.

Holivudska legenda pretrpio je moždani udar 1996, a zatim i srčani udar 2001. godine.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE