11132019sri
Last updateuto, 12 nov 2019 9pm

Kultura

Safet Zec na platnu predstavio posljednji zagrljaj Boška i Admire

Boško Brkić i Admira Ismić poginuli 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju. Ubijeni su na Vrbanja mostu

Paralelno sa otvaranjem jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija Venecijanskog bijenala, u crkvi Santa Maria della Pieta danas je otvorena i izložba "Zagrljaji", umjetničkog maga Safeta Zeca.

Prvi put, izloženo je i djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije, čijom slikom je maestro Zec završio ciklus "Zagrljaja" koji traje 20 godina, prenosi Faktor.ba.

“Sada sam taj opus kompletirao zagrljajem Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevo pod opsadom mogu biti bilo čija”, naglasio je Safet.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i delegacija grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Izložbu će u novembru vidjeti i Sarajevo.

Boško Brkić i Admira Ismić poginuli su prije 27 godina. Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine. Upoznali su se na Olimpijadi u Sarajevu. Njihovo prijateljstvo je preraslo u ljubav koja se nastavila i dok su grad zasipale granate. Bili su nerazdvojni. Njihovi roditelji podržavali su ljubav, a oni su se beskrajno voljeli i spremali vjenčanje.

Godinu dana nakon početka agresije, bosanskohercegovački Romeo i Julija odlučili su da napuste Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta (današnji Most Suade Dilberović i Olge Sučić), a izlazak iz grada dogovorili su preko zajedničkog prijatelja. Preko mosta su krenuli 18. maja 1993. godine, vjerujući da je primirje na snazi.

Snajperski metak pogodio je prvo Boška. Drugi metak pogodio je Admiru. Smrtno ranjena, uspjela je da dopuzi do Boška i zagrli ga. Nekoliko minuta kasnije pored njega je i izdahnula.

Njihova tijela su sedam dana ležala na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je ćerka ubijena.

Fotografije mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su svijet.

Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS-a izvukla je njihova tijela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao. O njima i njihovoj ljubavi su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče... Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je obišao cijeli svijet. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje prije nekoliko godina snimila je pjesmu pod nazivom “Boško i Admira”, a isto tako i Bill Madden pod nazivom Bosko and Admira.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, prenosi Radiosarajevo.ba.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...