07172019sri
Last updateuto, 16 jul 2019 7pm

Kultura

Objavljen roman Ivane Mitrović “Život je stvar izbora”: Priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće

Roman je pisan jednostavnim stilom, ali na način da čitaocima drži pažnju, jer se radnja odvija u toku jednog dana. Hronološki tok presijecaju retropektivne epizode podstaknute inpulsima iz spoljašnje sredine, u kojima se junakinja prisjeća događaja iz prošlosti koji su je obilježili kao ličnost i koji su je sputavali u ostvarenju potpune sreće

Sa promocije na Međunarodnom sajmu knjiga

Početkom aprila objavljen je roman “Život je stvar izbora”, autorke Ivane Mitrović, profesorice književnosti. Ovo je njen prvi roman, a izdavač je “Obodsko slovo” iz Podgorice.

Knjiga je već nakon predstavljanja na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici veoma brzo osvojila pažnju čitalaca, jer se u njoj autorka bavi svakodnevnom, životnom temom, ali na originalan i čitaocima privlačan način.

“Roman ‘Život je stvar izbora’ jeste djelo sa tematikom iz savremenog crnogorskog života, ali je i mnogo više od toga – priča o sudbini žene u jednoj u osnovi zatvorenoj i patrijarhalnoj sredini, koja samo primjerima spoljašnje emancipacije teži savremenosti i modernizaciji“, stoji u recenziji dr Sofije Kalezić.

Iako svjesna da se u romanu bavi stvarima koje su i te kako prisutne u našem društvu, ali o kojima je hrabrost javno progovoriti, Mitrović kaže da joj je baš to bio podsticaj za pisanje.

„Roman ‘Život je stvar izbora’ je priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće koja je prati tokom čitavog života. Osjećaj inferiornosti, jer je djevojčica, a koji joj je nametnut u ranom djetinjstvu, stvoriće kod nje potrebu da stalno dokazuje da je savršena kako bi bila prihvaćena. U jednom presudnom trenutku svog života ona shvata da je na tom putu izgubila sebe”, kaže Ivana Mitrović.

Roman je pisan jednostavnim stilom, ali na način da čitaocima drži pažnju, jer se radnja odvija u toku jednog dana. Hronološki tok presijecaju retropektivne epizode podstaknute inpulsima iz spoljašnje sredine, u kojima se junakinja prisjeća događaja iz prošlosti koji su je obilježili kao ličnost i koji su je sputavali u ostvarenju potpune sreće.

Osim života junakinje koja se nalazi u narativnom fokusu romana, autorka se bavi i nekim drugim sudbinama i međuljudskim odnosima, ispredajući svoju priču kao mrežu koja čitaocu drži pažnju sve do posljednje stranice.

Zanimljivo djeluje i činjenica da niko od likova u romanu nema imena, niti je navedeno mjesto radnje. Na taj potez autorka se, kaže, odlučila jer je željela da svom djelu da jedan univerzalni karakter.

Ivana Mitrović (rođena Jukanović, 1976, Bijelo Polje) je osnovnu školu i gimnaziju završila u rodnom gradu, a Odsjek za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Od 1997. do 2003. godine je bila član redakcije nezavisne revije “Polje”. Povremeno je objavljivala tekstove u Bjelopoljskim novinama i “Odzivima”. Bila je saradnik na izradi Prvog sportskog vodiča Crne Gore.

Od 2003. godine radi kao profesorica u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju, u kojoj je unaprijeđena u zvanje nastavnik - mentor. Sklonost i ljubav prema literarnom izražavanju njeguje i kroz rad sa učenicima, te sa njima osvaja nagrade na konkursima i objavljuje radove u regionalnim časopisima za učenike srednjih škola.

Ivana Mitrović

U zbornik pjesama za djecu koji je objavila NVO “Oaza znanja”, sa prvog međunarodnog takmičenja “Zauvijek ću biti dijete”, uvrštena je i njena pjesma. Udata je i majka je troje djece.

„Uvijek sam voljela da pišem i tokom godina gomilali su se rukopisi u kojima sam ostvarivala svoju želju, ali nikada nijesam objavila nešto od toga. Tek sa ovim romanom dobila sam nešto što sam željela da podijelim sa čitaocima. Nadam se da će moja knjiga biti podsticaj mnogim ženama da sagledaju stvari iz pravog ugla i da shvate da je njihova vrijednost u njima samima. Takođe, voljela bih da moji čitaoci budu i muškarci i da će im ovaj roman pomoći da promijene neka svoja gledišta“, poručuje Mitrović.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...