04212019ned
Last updatesub, 20 apr 2019 9pm

 

 

Kultura

Uliks Fehmiu: "Imam u sebi krvi bratskih naroda: albansku, srpsku i hrvatsku"

Kad sam rekao taksisti adresu, rekao je: "U, bre, što mrzim tu adresu!" – "Zašto?", pitao sam ga. "Pa tu živi onaj Šiptar, mamu mu je*em, valjda se već odselio na Kosovo”. Ja mu kažem: "To mi je otac", a on: "Au, eto sra*a!"

Uliks Fehmiu (Foto: Printscreen/RSE)

Ovako u intervjuu za najnoviji broj “Nedeljnika” pod naslovom "Imam u sebi krvi bratskih naroda: albansku, srpsku i hrvatsku", između ostalog kaže Uliks Fehmiu, glumac i sin poznatih glumaca, Branke Petrić i Bekima Fehmiua.

“Na kraju treće godine Akademije je posljednja tura mojih ortaka otišla. Već je krenula ‘balvan revolucija’ i ja sam počeo da razmišljam o odlasku. Prvo ljeto u kojem nismo išli u Hrvatsku na more bilo je 1991. To ljeto smo bili na Ibici i već smo tada razmišljali da tražimo američke vize u američkoj ambasadi u Barseloni, ali je bio praznik, ambasada je bila zatvorena, pa smo se vratili u Beograd. I onda me je sačekala jedna od prvih filmskih ponuda, ‘Bulevar revolucije’, ispričao je u velikoj ispovijesti za "Nedeljnik" glumac Uliks Fehmiu, prisjećajući se kako je "u ono vrijeme" napustio zemlju.

U međuvremenu su se, kako je rekao, zatvorile granice, a on je ostao u Srbiji i krenuli su da mu stižu pozivi za vojsku i vojne vježbe.

“Otišli su iz Beograda Rade Šerbedžija i Haris Burina. Jedne noći sam se vraćao kući taksijem sa drugom i dvije drugarice iz ‘Nane’. Kad sam rekao taksisti adresu, rekao je: ‘U, bre, što mrzim tu adresu!’ – ‘Zašto?’, pitao sam ga. ‘Pa tu živi onaj Šiptar, mamu mu je*em, valjda se već odselio na Kosovo’. Ja mu kažem: ‘To mi je otac’, a on: ‘Au, eto sra*a!’”

Ali nije to u mom životu bilo ništa novo. Nisam zbog toga otišao. Nisam htio da idem u vojsku, u bilo koju vojsku nisam htio da idem. Moji drugovi su u Americi krenuli sa pekarom. Pitali su me za pomoć i Bekim mi je dao neku sitnu lovu da im pošaljem. Tako da sam postao dio te pekare dok sam još bio ovdje - ispričao je, između ostalog, Uliks Fehmiu, prenosi “Blic”.

Uliks je za novi “Nedejlnik” govorio o odrastanju, prijateljima, svom ocu i majci, o svom porijeklu, o odnosu Srba i Albanaca, o emigraciji tamo i ovdje...

 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...