09262020sub
Last updatepet, 25 sep 2020 9pm

Kultura

U New Yorku promocija knjige “Mehlem za sudbinu”, Emine Čolović-Kajević

Veče bošnjačke poezije i književnosti biće priređeno u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu (NY), 114-07 91st ave

Veče bošnjačke poezije i književnosti i promocija knjige “Mehlem za sudbinu”, autorke Emine Čolović-Kajević, biće organizovano 22. februara, sa početkom u 20 sati.

Promociju organizuje Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), u saradnji sa Islamskom zajednicom i Kulturnim centrom Plav-Gusinje u New Yorku.

Veče bošnjačke poezije i književnosti biće priređeno u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu (NY), 114-07 91st ave.

Moderator večeri je Adila Todić.

“Emina Čolović Kajević je, nakon svog pjesničkog prvijenca ‘Pjesma jedne laste’, zakoračila u svijet proze uspijevajući da zadrži to poetsko koje ima u svojim žilama i dajući, na taj način, novoj knjizi posebnu prijatnost, koju će naći čitalac koji zakorači u svijet njene nove knjige. Pripovjedački vješto, koristeći rečenice stilski raskošno i snažno, sa zanimljivim epizodama iz života svog oca, dala je živopisnu sliku iz naše prošlosti dodirujući, na momente, ono najdublje što spaja i zajedničko je gotovo svim porodicama na ulasku u jedan novi svijet, koji je donio socijalizam nakon II Svjetskog rata na naše prostore. Ideološke razlike, mukotrpan život ljudi sa sela, nade novih generacija i značaj porodice u životu pojedinca, u vihorima koje nose promjene sistema ali i lomove pojedinačnih sudbina i lične priče na razmeđama epoha…

Ova knjiga je specifična po tome što približava i svijet muslimanske patrijahalne porodice, otvara vrata etičkih načela na kojima je ta porodica zasnovana, značaj i mjesto vjere u životu pojedinca, dočarava i oživljava stare običaje, a posebno apostrofira značaj majke u takvim porodicama. Toplo štivo koje će kupiti svakog oca, svakog sina, svakog brata koji zakorači u svijet ove knjige, a svaka ženska osoba je već opisana u ovoj knjizi i samo će se ‘prepoznati’, mislim da to nije malo… Naprotiv”, napisao je Slobodan Zoran Obradović.

Emina Čolović Kajević rođena je u Rožajama. Osnovnu i srednju školu je završila u Rožajama, diplomirala na PMF-u u Prištini – odsjek matematika i fizika.

Živi i stvara u Njemačkoj.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE