04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 12pm

 

 

Kultura

Avdo Međedović, "balkanski Homer", dobija spomenik u Bijelom Polju

Istraživajući epsko stvaralaštvo na širem balkanskom području, a u cilju odgonetanja takozvanog “homerovskog pitanja”, jedan od najuticajnijih klasičnih filologa 20. vijeka, Milman Parry, je zabilježio tokom 1935. godine, na specijalnim aluminijumskim fonografskim pločama, 80.000 Avdovih epskih stihova

Foto: Facbook/Šerbo Rastodet

Avdo Međedović, guslar i osoba koja je značajno doprinijela rješavanju takozvanog homerskog pitanja, konačno dobija spomenik u Bijelom Polju, objavio je ugledni bošnjački istoričar i univerzitetski profesor Šerbo Rastoder.

"Homer sa Obrova konačno tamo gdje mu je mjesto. Spomenik je rad vajara iz Pariza Zlatka Glamočaka, inače mog školskog druga i prijatelja, zahvaljujući kojem sam bio u prilici da od početka pratim razvoj ovog projekta. Hvala Zlatku, Opštini Bijelo Polje i svima onima koji su pomogli da ova ideja ugleda svjetlost dana. Spomenik će, po mojim informacijama, biti otkriven 4. januara”, stoji u statusu profesora Rastodera, prenosi SNews.

Avdo Međedović iz sela Obrov kod Bijelog Polja, (1875-1953) bio je bošnjački guslar iz crnogorskog dijela Sandžaka.

Jedan je od najvećih bošnjačkih epskih pjesnika. Njegova epska pjesma “Ženidba Smailagić Meha” ima 12.311 stihova i duga je kao Ilijada i Odiseja.

Američki naučnik Milman Parry, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard iz prve polovine 20. vijeka, nazvao ga je "balkanskim Homerom".

Istraživajući epsko stvaralaštvo na širem balkanskom području, a u cilju odgonetanja takozvanog “homerovskog pitanja”, jedan od najuticajnijih klasičnih filologa 20. vijeka, Milman Parry, je zabilježio tokom 1935. godine, na specijalnim aluminijumskim fonografskim pločama, 80.000 Avdovih epskih stihova.

Na osnovu tih istraživanja Parry je zasnovao savremenu teoriju usmene književnosti i modernu homerologiju.

Nastavljač Parryijevog rada na sakupljanju epskog stvaralaštva Albert Bates Lord, takođe profesor na Harvardu, godine 1950/51. zabilježio je još 18.000 Međedovićevih stihova, kompletirajući na taj način impozantnu kolekciju od blizu 100.000 stihova “sandžačkog Homera” Avde Međedovića, prenosi ba.n1info.com.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...