07092020čet
Last updatečet, 09 jul 2020 9pm

Kultura

Pablo Pikaso je nacrtao plakat za film “Bitka na Neretvi”, a znate li šta je tražio zauzvrat?

Na Bulajićevo veliko iznenađenje, Pikaso je ubrzo prihvatio njegov predlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Pikasa. Na sreću, Pikaso je rekao da ne želi novac, već samo...

Foto: Printscreen

"Bitka na Neretvi" spada u korpus najambicioznijih filmova bivše Jugoslavije. Najveće svjetske zvezde onog vremena - Jul Briner, Franko Nero i veliki Orson Vels pridružili su se glumačkim legendama regiona, a plakat za njega je nacrtao niko drugi nego Pablo Pikaso.

Naime, na Bulajićevo veliko iznenađenje, Pikaso je ubrzo prihvatio njegov predlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Pikasa. Na sreću, Pikaso je rekao da ne želi novac, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Film “Bitka na Neretvi” smatra se najboljim i najskupljim filmom koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. U junu 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Premijeri filma, održanoj 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, pored Tita i filmske ekipe navodno su prisustvovali su i Sofija Loren i Omar Šarif, piše Kurir.rs.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE