04242018uto
Last updatepon, 23 apr 2018 5pm

 

Kultura

Umro klarinetista Božidar Boki Milošević

“Moram jedno da naglasim: svaki čovjek, bez obzira na to kojim se poslom bavi, koliko je uspješan u svojoj karijeri i u ličnom životu, niko je i ništa ako nije uspio da od svoje dece napravi prave uspješne i ostvarene osobe”, pričao je Milošević o porodici

Foto: Printscreen

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

“Za mnoge si bio umjetnik, za nas ‘samo’ naš tata”, objavila je na svom Fejsbuk profilu povodom smrti oca Bokijeva ćerka Gordana Jovićević.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagrade za životno djelo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodijelilo Udruženje za njegovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

“Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavolio klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako izistinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života”, pričao je novinarima Božidar Boki Milošević, prenosi "Blic".

Za njim je ostalo četvoro dece, od kojih se troje uspješno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

“Moram jedno da naglasim: svaki čovjek, bez obzira na to kojim se poslom bavi, koliko je uspješan u svojoj karijeri i u ličnom životu, niko je i ništa ako nije uspio da od svoje dece napravi prave uspješne i ostvarene osobe”, pričao je Milošević o porodici.

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore?

Marko Milačić - 8.1%
Mladen Bojanić - 14.9%
Hazbija Kalač - 4.1%
Vasilije Miličković - 1.4%
Dobrilo Dedeić - 2.7%
Draginja Vuksanović - 17.6%
Milo Đukanović - 44.6%

Ukupno glasova: 74
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: april 16, 2018

Video dana

VIC NEDELJE