05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

Kultura

“Ustav Republike Hrvatske” u američkim bioskopima

Hrvatski film počinje u američkim bioskopima da se prikazuje krajem maja, istovremeno u trideset dvorana, saopštio je Hrvatski audiovizuelni centar

Foto: Printscreen

Rasprodata pretpremijera filma "Ustav Republike Hrvatske", Rajka Grlića, u njujorškom Theatru, koja je bila posvećena glumcu Nebojši Glogovcu, najavila je redovnu distribuciju filma u bioskopima u SAD-u.

Hrvatski film počinje u američkim bioskopima da se prikazuje krajem maja, istovremeno u trideset dvorana, saopštio je Hrvatski audiovizuelni centar, javlja N1. Od međunarodne premijere u Montrealu, 2016. godine, film je osvojio 32 nagrade.

Strani festivali prepoznali su kao univerzalnu priču iz jedne zgrade u centru Zagreba, u čijem je središtu profesor Vjeko koji živi dvostrukim životom - danju je ugledni profesor, a noću se oblači kao žena.

Među festivalima na kojima je ta "ljubavna priča o mržnji" predstavljena i nagrađena su i Međunarodni filmski festival u Santa Barbari na kojem mu je pripala nagrada za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, Evropski filmski festival u Lečeu na kojem je dobio nagradu za najbolji scenario, najboljeg glumca i nagradu publike, Međunarodni filmski festival u Milanu na kojem su nagrađeni glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike, dok je na londonskom filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film, za najbolji scenario i za najbolju glumačku izvjedbu koja je pripala Nebojši Glogovcu.

U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenario potpisuje Ante Tomić zajedno sa Rajkom Grlićem.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE