03182018ned
Last updatened, 18 mar 2018 2pm

 

Kultura

Slučajno pronađeno remek djelo iz Nigerije prodato za 1,2 miliona funti

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umjetnost Žil Pepjat kada je pozvan da procijeni umjetnička djela u jednom "skromnom stanu u sjevernom Londonu"

Foto: YouTube/Printscreen

Remek djelo iz Nigerije, slika "Tutu", slučajno pronađena poslije 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodata je na aukciji za više od milion funti.

Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja poslije konflikta u Bijafri, otcjepljenom dijelu Nigerije od 1967. do 1970. godine, navodi BBC.

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodata je za 1.205.000 funti.

Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog djela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, "najznačajnije u savremenoj afričkoj umjetnosti u posljednjih 50 godina".

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umjetnost Žil Pepjat kada je pozvan da procijeni umjetnička djela u jednom "skromnom stanu u sjevernom Londonu".

Pepjat je rekao da je redovno dobijao pozive da pogleda verzije slike "Tutu" koje su bile kopije, prenosi ba.n1info.com.

Nije poznato kako je komad dospio u London, a vlasnici su zahtijevali anonimnost.

Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike "Tutu", a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale.

Primjerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Gardijan. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gdje je danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...