08042020uto
Last updatesub, 01 avg 2020 4pm

Kultura

Sjećanje na velikog dječaka: Na današnji dan prije 16 godina napustio nas je Dragan Radulović

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”, i brojne druge priče iz ciklusa “Mali veliki”, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima. Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire, a veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan

Foto: Printscreen

Na današni dan, prije 16 godina, preminuo je Dragan Radulović, jedan je od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu.

Dragan Radulović rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Uređivao je televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu…

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”, i brojne druge priče iz ciklusa “Mali veliki”, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993. godine, 18. septembar, Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire, a veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan, piše CdM.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Umro je 7. februara 2002. u Podgorici.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE