07092020čet
Last updatečet, 09 jul 2020 9pm

Kultura

Izložba fotografija “Psihologija sela”, Željka Đukića: Dragulji koji odišu čistotom i mirom (VIDEO)

“Svaka fotografija prikazuje onu dobru, pozitivnu stranu sela i života ljudi, ali fizičkim okretanjem fotografije uviđamo i onaj teži i suroviji prikaz života u ruralnim područjima. Željko nam je ovom izložbom pružio priliku da se iznova divimo ljepoti Crne Gore i njenih sela”, kazao je akademski slikar Dražen Konatar

Željko Đukić (Foto: Printscreen)

Izložba fotografija “Psihologija sela”, autora Željka Đukića, studenta specijalističkih studija Fakulteta vizuelnih umjetnosti, otvorena je 27. januara 2018. godine u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Mladi umjetnik je na svojim fotografijama prikazao ljepotu i bogatstva bjelopoljskog ruralnog područja, a izložba je samo dio projekta kojim želi da “vrati stari sjaj” selima i pozove ljude da se vrate svom rodnom mjestu.

“Prigradska naselja i sela u fokusu su moje izložbe, koja je početak knjige fotografija, koja će poslužiti kao dokumentarni prikaz trenutnog stanja na crnogorskim selima. Ruralna područja naše zemlje, posebno sjevera, odišu ljepotom i pravi su dragulj. Taj bogat prirodni prostor izaziva i mami, tako da zaista nijesam mogao da fotografijom ne zabilježim te nevjerovatne prizore, koji odišu čistotom i mirom”, kazao je Đukić.

On je rekao i da će kolekciju fotografija dopunjavati i arhivirati, ujedno analizirajući i probleme sa kojima se sureće narod, jer, kako je istakao “život na selu danas nije idealan”.

Izložba “Psihologija sela” ima specifičan, moderan i multimedijalni smisao i karakter, istakao je akademski slikar, Dražen Konatar, piše unimediteran.net.

“Svaka fotografija prikazuje onu dobru, pozitivnu stranu sela i života ljudi, ali fizičkim okretanjem fotografije uviđamo i onaj teži i suroviji prikaz života u ruralnim područjima. Željko nam je ovom izložbom pružio priliku da se iznova divimo ljepoti Crne Gore i njenih sela”, kazao je Konatar, čestitajući Đukiću na uspješnoj izložbi.

Konatar je istakao i to da se “fotografija ovdje koristi samo za skretanje pažnje na to da bi trebalo da obratimo pažnju na to šta se dešava na selu, da ga promovišemo i da mu se vratimo”. 

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE