04242018uto
Last updatepon, 23 apr 2018 5pm

 

Kultura

Olivera Katarina o 50. godišnjici “Skupljača perja”: Bate i Bekima više nema, ali sjećanja žive

O njenom stajlingu te 1967. godine na Filmskom festivalu u Kanu i dalje se priča. Zajedno sa ekipom filma “Skupljači perja”, među kojima su bili glumci Velimir Bata Živojinović, Bekim Fehmiju, Gordana Jovanović i reditelj Aleksandar Saša Petrović, tada je crvenim tepihom prošetala i jedna od najljepših žena bivše Jugoslavije koja je zasjenila i najveće holivudske zvijezde

Foto: Instagram

Prije 50 godina, Olivera Katarina prošetala je čuvenom Kroazetom u jednostavnoj haljini, koja je istakla njenu raskošnu ljepotu i zasjenila čak i najveće holivudske zvijezde. O njenom stajlingu te 1967. godine na Filmskom festivalu u Kanu i dalje se priča.

Zajedno sa ekipom filma “Skupljači perja”, među kojima su bili glumci Velimir Bata Živojinović, Bekim Fehmiju, Gordana Jovanović i reditelj Aleksandar Saša Petrović, tada je crvenim tepihom prošetala i jedna od najljepših žena bivše Jugoslavije.

Foto: Instagram

Ovu fotografiju Olivera Katarina objavila je na svojoj stranici na Instagramu, povodom obilježavanja 50. godišnjice filma koji je osvojio Gran pri žirija u Kanu.

Upravo to je razlog zašto će “Skupljači perja” biti prikazani na ovogodišnjem Kanskom festivalu u okviru programa Kanski klasici, i to u udarnom terminu. Projekciji bi trebalo da prisustvuje i Olivera Katarina, koja je jedini preostali živi član ekipe sa fotografije.

“Sa Batom i Bekimom na Kanskom filmskom festivalu. Nažalost, njih više nema, ali sjećanja postoje. Oživjećemo ih opet na 70. Kanskom festivalu u maju”, napisala je Olivera pored fotografije, a za magazin “Gloria” ekskluzivno je otkrila:

“Uprkos tome što sam htjela da pobjegnem sa snimanja ‘Skupljača perja’, o čemu sad prvi put javno govorim, imam samo lijepe uspomene vezane za taj film. Dragi Bekim i Bata, kojih, nažalost, više nema, i ja radili smo složno i sa mnogo ljubavi”.

Zašto ste htjeli da napustite snimanje?

“Kad nam je Saša prvi put pustio materijal da vidimo, doživjela sam šok. Činilo mi se da sam ružna, plakala sam danima i molila ga da me zamijeni, ali on nije htio ni da čuje. Naprotiv, bio je oduševljen, govorio mi je da budem strpljiva i ne sumnjam nepotrebno. Ohrabrio me je i ostala sam do kraja”.

Foto: Instagram

Sjećate li se neke anegdote sa seta?

“Bekim je htio da pjeva ‘Đelem, đelem’, trudio se da nauči, ali mu nije polazilo za rukom. Bata je koristio svaku scenu da napravi štos i zasmije nas. Bio mi je kao brat. Inače, sa njegovom suprugom Lulom družila sam se od školskih dana, a kasnije smo bili i kućni prijatelji. Mnogo mi je teško palo kad su Bekim i Bata otišli. Htjela sam Batu da obiđem dok je bio u bolnici, ali Lula mi je kazala da je u tako teškom stanju da je bolje da ne dolazim”, rekla je za “Gloriju” glumica, koja je ulogom kafanske pjevačice Lenče u remek-djelu reditelja Aleksandra Saše Petrovića pokorila svijet.

“Skupljači perja” su jedan od najznačajnijih filmova srpske, jugoslovenske, evropske i svjetske kinematografije. Bio je među nominovanima za Oskara za najbolji film van evropskog govornog područja.

Izvor: Gloria.rs

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore?

Marko Milačić - 8.1%
Mladen Bojanić - 14.9%
Hazbija Kalač - 4.1%
Vasilije Miličković - 1.4%
Dobrilo Dedeić - 2.7%
Draginja Vuksanović - 17.6%
Milo Đukanović - 44.6%

Ukupno glasova: 74
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: april 16, 2018

Video dana

VIC NEDELJE