11192019uto
Last updateuto, 19 nov 2019 6pm

Kultura

Sarajevo: “Indexi” dobili spomen – ploču na Trgu heroja

“Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi”, poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara

Jedna od glavnih sarajevskih ulica, Ferhadija, od danas je bogatija za još jedan spomenik velikim umjetnicima glavnog grada BiH.

Na inicijativu režisera Nedžada Begovića u toj ulici je postavljena spomen-ploča posvećena “Indexima”, jednoj od najpopularnijih pop rock grupa Jugoslavije.

Bijela ploča sa stopama spomen je na jedne od utemeljitelja rock scene u Sarajevu, a po uzoru na velike svjetske metropole koje u znak sjećanja imaju čak i posebne pločnike posvećene najvećim zvijezdama tih gradova. Jedna od najpoznatijih je holivudska aleja slavnih, u svijetu poznata po pločnicima na kojima su postavljene zvijezde s imenima velikih glumaca.

“Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi”, poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara, piše portal radiosarajevo.ba.

Ploča se nalazi na Trgu heroja – Alija Izetbegović, u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta, a dizajnirala ju je Ajna Zlatar.

 • Najnovije

 • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...