10222019uto
Last updatepon, 21 okt 2019 6pm

Kultura

Premijera filma “Houston, We Have A Problem!” u New Yorku

Film potpisuje mladi slovenački reditelj Žiga Virc, koji kroz obilje arhivskih snimaka vraća u doba hladnog rata, svemirske trke i NASA-inog slijetanja na Mjesec i na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje, pozivajući pri tom gledaoce da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija

Da li je Josip Broz Tito ranih šezdesetih godina prodao jugoslovenski svemirski program tadašnjem američkom predsjedniku Keneddyju? 

Da li su naučnici nekadašnje SFRJ dijelom zaslužni za čovjekovo spuštanje na mjesec? 

Ova kontroverzna pitanja u fokusu su dugometražnog filma “Houston, We Have A Problem!”, koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku, prenosi radiosarajevo.ba.

Valja istaći da je u pitanju jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 2002. godine osnovao Robert De Niro s partnerima, a 15. izdanje festivala održava se u New Yorku od 13. do 24. aprila.

Film potpisuje mladi slovenački reditelj Žiga Virc, koji kroz obilje arhivskih snimaka vraća u doba hladnog rata, svemirske trke i NASA-inog slijetanja na Mjesec i na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje, pozivajući pri tom gledaoce da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenački filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: Šta je, zapravo, istina?

Ekipa koja je s prvim trailerom još 2012. godine napravila pometnju u regiji, sada je objavila novi trailer. Scenario filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Za promociju i plasman filma na festivale zadužena je Ivana Ivišić iz kompanije Everything works.

Film je nastao uz pomoć Slovenačkog filmskog centra, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Evrope, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. “Houston, imamo problem!” prva je HBO koprodukcija u Adria regiji, dok je distributer filma 2i Film.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...