08052020sri
Last updatesub, 01 avg 2020 4pm

Kultura

Nobelova nagrada za književnost Svetlani Aleksijevič

“Nagradu je zaslužila zahvaljujući svom polifonom pisanju, koje je spomenik patnji i hrabrosti našeg vremena”, riječi su kojima je Švedska akademija obrazložila ovogodišnju odluku. Aleksijevič je četrnaesta dobitnica prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim djelima, poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

Bjeloruska književnica i novinarka Svetlana Aleksijevič (67) dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

“Nagradu je zaslužila zahvaljujući svom polifonom pisanju, koje je spomenik patnji i hrabrosti našeg vremena”, riječi su kojima je Švedska akademija obrazložila ovogodišnju odluku.

Svetlana Aleksijevič je četrnaesta dobitnica prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim djelima, poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

leksijevič je rođena u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku, u bjelorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu preselila se u Bjelorusiju, gdje su joj roditelji radili kao nastavnici. I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom, nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Napustila je Bjelorusiju 2000. godine zbog sukoba sa Lukašenkovim režimom, poslije čega je živjela u Parizu, Geteborgu i Berlinu. Vratila se u Minsk 2011. godine.

Tokom karijere je bila saradnica i dopisnica više listova, a dok je radila u listu “Selskaja gazeta” počela je da prikuplja građu za djelo “Rat nema žensko lice” (1987), koji je zasnovan na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu.

Tim djelom je otpočela svoj ciklus “Glasovi utopije”, u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.

  • Najnovije

  • Najcitanije

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE