01252021pon
Last updatepon, 25 jan 2021 4pm

Kultura

Odlazak velikana: Preminuo glumac Mustafa Nadarević

Ranije mu je dijagnostikovan karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio zbog epidemiološke situacije

Mustafa Nadarević (Foto: Printscreen/N1)

Musatafa Nadarević, poznati bosanskohercegovački glumac, preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godoni, piše “Avaz”.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svojoj FB stranici.

Ranije mu je dijagnostikovan karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjaluci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“. Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu "Miris dunja" Mirze Idrizovića iz 1982. tumačio je ulogu Mustafe, mladića koji u ratnom metežu želi da se obogati trgovinom i u tom cilju sarađuje s nacističkim okupatorom, ali iz temelja se promijeni nakon što se zaljubi u Jevrejku koja se krije u kući njegovog oca. Zatim je uslijedio veliki film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine, gdje je odigrao još jednu maestralnu ulogu Zijaha. Potom su slijedili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, “Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao režiser je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE