05312020ned
Last updatesub, 30 maj 2020 2pm

Kultura

Mirko Rakočević: Kad dođe zli čas, nije više bitno jesu li neprijatelji prirodni ili natprirodni

Sad i u ovoj nevolji, kad spašavaju nesretnji narod, vele, između ostalog - finansijsku pomoć mogu dobiti samo oni čiji su, u protekloj godini, podržani projekti od Ministarstva kulture. A, junače, podržani su bili samo oni za koje je vlas’ odredila da budu podržani

Mirko Rakočević (Foto: Vesela Mišković/Gracija)

U Crnoj Gori, osim šarke i poskoka, nema prirodnih neprijatelja.

Ne pamti se da su međed i vuk nekad pojeli neko čeljade.

Krokodili, one smrtonosne meduze, tigrovi i razni drugi predatori nikad se kod nas nisu zapatili.

Jedino nisam siguran računaju li se u te prirodne neprijatelje Turci, Austrougaru, Njemci i svi ostali od kojih smo kroz istoriju stradavali.

Ali, svejedno, kad dođe zli čas nije više bitno je li prirodni ili natprirodni.

Sjedim kući, na gornji boj, i u ovoj situaciji, kad crno čeljade konačno može da se bavi sobom i ovim svijetom što ga okružuje, velike sam se teme do’vatio.

Veli naš mudri narod - kome je suđeno da bude j*ben same mu gaće spadaju.

Tako je i sa ovim neprijateljima - ko je toga i toga ćero da ide u pečurke pa ga pečio poskok. Ili, baš toga i toga zapalo da zapane u rov na prvu borbenu liniju.

Do’vatim se ja istorijskih primjera da malo utvrdim o čemu se radilo u takvim situacijama i, nevjerovatno, svaki put je sirotinja postradala. Šta će gazda čo'ek ili predsjednik komiteta u šumu da bere pečurke, ili na neki front.

E, izgleda da u tome zecu leži grm.

Vlas’ propiše da su porezi toliki i toliki, a buljuk đece, pa se mora u pečurke.

Vlas’ izda proklamaciju da je otadžbina u nevolji, te da se brani rodna gruda, i trk na prvu borbenu liniju.

Za ovo prvo, vele - pošten čoek, roditelj, izgubi glavu da sirotinju spasi. I na tome ostane.

Za ovo drugo - patriota, heroj, prvoborac... Ranije bi dali, posmrtno, nekakav orden, a u poslednje vrijeme ni to. I na tome i ovo ostane.

Konkluzija, konkluzija pa zaključak, kako bi definisali ovi što se bave logikom.

I dok dumam uz ove konkluzije i konkluzije, jedino što mi pada na pamet, je da je i vlas’ prirodni neprijatelj u ovoj nam napaćenoj, ali ponositoj i dostojanstvenoj Crnoj Gori.

Od 80 odsto ljudi napravili sirotinju.

Repu za potkusurivanje.

Sad i u ovoj nevolji, kad spašavaju nesretnji narod, vele, između ostalog - finansijsku pomoć mogu dobiti samo oni čiji su, u protekloj godini, podržani projekti od Ministarstva kulture. A, junače, podržani su bili samo oni za koje je vlas’ odredila da budu podržani. Tako da svi ostali koji prošle godine nisu dobili pare - neće ni ove krizne.

A raznim piscima, umjetnicima, NVO-ima, koje vlas’ prošle godine nije pomilovala, u ovoj muci fali za ‘ljeb.

Primjera je đuture

Ko će se time još baviti.

E, zlatna je šarka. I zlatni su bili Turci.

Završiš životni pos’o očas posla.

A ne ovako duša ti ispada, iz godine u godinu, a ništa da se stekne. Sve ode komšiji, uglednom članu ovoga društva. Drugu članu.

I sad se pojavi ovaj virus. Novi neprijatelj.

A, oće muka na muku.

I taman se sirotinja ponada, evo konačno zemaljske pravde, virus ne zna ko je drug član - udara na sve redom.

Kad vlas’ sklopi koaliciju sa njim.

Ko sa Bošnjačkom ili Liberalnom partijom.

Naiš’o ko kec na desetku.

Niko mu se više nije obradovao.

Te vanredne mjere, te ograničeno kretanje, te izolacija, samoizolacija, u kolima samo dvoje, na javnoj površini samo jedno...

I napuniše zatvore...

Ove sirotinje što je neđe jeknula. Po fejsbuku ili pošli da selo spašavaju.

E, brate, viruse...

I ti se prodade.

Mirko Rakočević

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE