05312020ned
Last updatesub, 30 maj 2020 2pm

Kultura

Na distanci: Kad je smrt u kući

Blijedog lica i zatvorenih očiju, ona svjedoči o smrti u našoj kući i podsjeća da ćemo svi tako jednoga dana. Zbog toga sam pomislio da se moj stariji brat, majkin mezimac, zviždukanjem ruga smrti, da joj se na taj način suprotstavlja, da tako pokušava istjerati onu hladnoću i prazninu iz sebe

Foto: Ilustracija

Dok je majka beživotno ležala u sobi, okrenuta prema Kibli, moj stariji brat, majkin mezimac, zviždukao je poviše kuće. Bilo mu je, učinilo mi se, neprijatno kad sam naišao. Kao da sam ga zatekao u teškoj krađi. Kao da sam posvjedočio njegovoj nečasnoj radnji. Uplašeno me pogledao i hitro se udaljio. Ostavio je melodiju da leluja u vazduhu i da mi se zariva u mozak. Moje oči su poletjele za njim. Iz leđa mu je izbijao dim. Crni gusti dim. Obavio ga je cijelog. Smotao ga u vrtlog i meni se učinilo da ga je odnio preko šumarka ispod kuće.

Odjednom mi je postalo hladno, iako je bio početak juna. Onda su mi rekli da hoće to tako, kad je smrt u kući.

Smrt je inače hladna i unosi prazninu!

Povremeno bih ušao kod majke, pogledao u njeno bronzano lice, pa izašao napolje da ispušim cigaretu. I sjećao se kako smo jednom gledali na televiziji emisiju o štetnosti duvana. Gledali zabrinuto i – pušili.

Bilo mi je krivo što sam nabasao na bratovljevo zviždukanje i danima o tome razmišljao. Ni tada, a ni sada, nijesam mogao da se sjetim koja je melodija bila u pitanju ali, sjećam se, pokušavao sam da opravdam brata, majkinog mezimca, kako je na taj način izražavao bol, kako je htio da pobjegne od gubitka roditelja, kako je to bila melodija omiljene pjesme naše majke. Nijesam smio ni pomisliti da je to zviždukanje značilo dokonluk, ravnodušnost, hladnokrvnost, dosadu... Nijesam smio ni pomisliti kako je to zviždukanje značilo da je moj stariji brat imun na to što naša majka, tamo u sobi, provodi svoju posljednju noć u porodičnoj kući. Pomislio sam da se i u njega uselila ona hladnoća koja, inače, obuzme čovjeka kad je smrt u kući i da je od te hladnoće i prozviždukao i da se, kasnije, zbog toga, i pojavio onaj crni, gusti, dim iz njegovih leđa.

Znam, majki je sada svejedno. Mogli smo svi u horu zapjevati. Dovesti harmonikaša Šela. Mogli smo i kolo zaigrati. Ispaliti koji metak iz puške. Ona bi, naša majka, opet ležala u sobi porodične kuće, okrenuta prema Kibli.

Blijedog lica i zatvorenih očiju, ona svjedoči o smrti u našoj kući i podsjeća da ćemo svi tako jednoga dana. Zbog toga sam pomislio da se moj stariji brat, majkin mezimac, zviždukanjem ruga smrti, da joj se na taj način suprotstavlja, da tako pokušava istjerati onu hladnoću i prazninu iz sebe.

Znam, i naša majka bi rekla da su to razlozi njegovog zviždukanja, a ne neki drugi. I sada, dok leži okrenuta prema Kibli, njeni su prsti zgrčeni od predugog držanja srpa i u noktima, iako već mrtva, osjeća bol od tkanja ćilima. Ta melodija mojega brata, majkinog mezimca, možda je proistekla iz zvuka tkalje, iz pjesme kojom je ohrabrivala sebe da izdrži još malo na ražanom polju. Možda posljednji bluz sina mezimca. Možda je to bio džez za majku, kao bolna pjesma crnaca na teškim poslovima u Nju Orleansu.

Ko bi to sada znao.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE