06032020sri
Last updateuto, 02 jun 2020 10pm

Glas Dijaspore

Održani „Otvoreni dani ambasada“

„Otvoreni dani ambasada“ organizovani su u brojnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore i to u Belgiji, Mađarskoj, Kini, Argentini, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Turskoj, Ruskoj Federaciji, SAD-u, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj Konfederaciji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske

Foto: Uprava za dijasporu

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Upravom za dijasporu, organizovala je nedavno sedme “Otvorene dane ambasada” – Montenegro Embassies Open House (MEOH) u crnogorskim diplomatsko- konzularnim predstavništvima širom svijeta. Jedan od glavnih prioriteta organizacije je obrazovna i radna mobilnost, kao i proaktivan pristup crnogorskih studenata prema matici.

Oko 1.400 studenata stiče akademsko znanje širom svijeta i uspostavljena je saradnja sa nizom relevantnih institucija i kompanija u Crnoj Gori, koje bi omogućile praksu, sezonske poslove i pružila priliku da naši studenti započnu svoju profesionalnu karijeru, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

„Otvoreni dani ambasada“ organizovani su u brojnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore i to u Belgiji, Mađarskoj, Kini, Argentini, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Turskoj, Ruskoj Federaciji, SAD-u, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj Konfederaciji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Događajima su takođe prisustvovali i bivši studenti (CSI alumni), koji su govorili o svom studentskom životu i radnom iskustvu u zemlji prijema. Studenti su imali prilike da razgovoraju i sa privrednicima, kulturnim poslenicima, sportistima porijeklom iz Crne Gore.

Ambasador Crne Gore u Argentini prof. dr Srđan Stanković, izrazio je zadovoljstvo što sve veći broj naših studenata studira na argentinskim fakultetima i naveo da su studenti dostojni reprezenti Crne Gore, što je rezultiralo posjetama argentinskih studenata Crnoj Gori.

Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Ivana Đukanović apostrofirala je kvalitet studija u Njemačkoj i istakla spremnost konzulata da okuplja i umrežuje studente, u cilju jačanja veza sa maticom.

Foto: Uprava za dijasporu

Ambasador Crne Gore u Sloveniji prof. dr Vujica Lazović, kazao je da su dobri međudržavni odnosi R. Slovenije i Crne Gore prenešeni na polje obrazovanja, pa crnogorski studenti mogu studirati na slovenačkim univerzitetima pod istim uslovima kao slovenački studenti. Istakao je da crnogorski studenti koji studiraju na prestižnim univerzitetima širom svijeta mogu predstavljati pokretačku snagu budućeg ekonomskog, ali i sveukupnog razvoja Crne Gore.

Ambasador Crne Gore u Mađarskoj, mr Aleksandar Moštrokol, istakao je da naši studenti predstavljaju „malu crnogorsku studentsku koloniju u Mađarskoj“. Dodao je da je izuzetno važno njihovo učešće u aktivnostima Ambasade, kao i da će Ambasada nastojati da podrži svaku inicijativu i zahtjeve studenata.

Ambasador Crne Gore u Londonu Borislav Banović je naznačio da je ovakva inicijativa okupljanja studenata dobra prilika za razmjenu iskustava, sa posebnim fokusom na visoko obrazovanje i potencijal crnogorskih studenata u UK.

Među gostima su bili i doktori nauka koji rade u istraživačkim centrima, a koji su izrazili želju da sarađuju sa matičnim Ministarstvom nauke i drugim relevantnim crnogorskim institucijama koje se bave poslovima iz oblasti nauke. U susretu sa ambasadorkom Crne Gore u Rimu dr Sanjom Vlahović, prisutni studenti su imali prilike da se upoznaju sa projektom saradnje italijanskog Nacionalnog savjeta za istraživanje (CNR) i Istorijskog instituta Crne Gore pod nazivom „Arheološka laboratorija Italija – Crna Gora“, u okviru kojeg se istražuje arheološki lokalitet antičkog rimskog grada Duklja.

Ambasadorka Crne Gore u Atini, Ana Vukadinović je, tokom susreta sa našim studentima u Grčkoj, pohvalila aktivan angažman crnogorskih kadeta koji se obrazuju na vojnim akademijama u Grčkoj. Upoznala je prisutne sa inicijativom formiranja Udruženja Crnogoraca u Grčkoj, potom imenovanja počasnog konzula Crne Gore u Solunu. Takođe, informisala je da će Ambasada učestvovati na XX Međunarodnom božićnom bazaru krajem ovog mjeseca.

Studenti su izrazili zadovoljstvo spremnošću diplomatsko-konzularnih predstavništava da budu njihov oslonac u zemljama prijema, a ove susrete okarakterisali kao priliku da govore o problemima sa kojima se suočavaju tokom perioda studiranja u inostranstvu

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE