05292020pet
Last updatepet, 29 maj 2020 3pm

Glas Dijaspore

Mitrović na proslavi deset godina postojanja ZK “Bihor”: U Upravi za dijasporu imate i imaćete partnera

Ističući značaj Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Mitrović je istakao da naši iseljenici mogu artikulisati svoje zahtjeve preko predstavnika Luksemburga u Savjetu. Dogovoreno je da u narednom periodu budu organizovani sastanci između udruženja i članova Savjeta na kojima će biti riječi o zajedničkim projektima sa ciljem unapređenja odnosa između matice Crne Gore i dijaspore. Takođe, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će u narednom periodu biti posvećena rješavanju problema sa kojim se naša udruženja u Luksemburgu susreću i koja će sačiniti predloge potencijalnih izmjena zakonskih odredbi na poljima od izuzetnog značaja, kao, na primjer, Zakona o državljanstvu itd

Foto: Uprava za dijasporu

Direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, prisustvovao je proslavi jubileja - 10. godišnjice od osnivanja Zavičajnog kluba “Bihor” u Luksemburgu.

Mitrović je podsjetio na brojne realizovane aktivnosti “Bihora” i dodao da će Uprava nastojati da bude glavna spona između crnogorskih iseljenika i njihove matične zemlje, da svakodnevno ulaže napore da na najbolji način predstavi aktivnosti i inicijative naših iseljenika, kao i da unaprijedi već postojeću, dobru saradnju.

“Imajući u vidu značajan doprinos naših udruženja iz Luksemburga na planu očuvanja državnog i kulturnog identiteta Crne Gore i učvršćivanju veza sa matičnom državom, kao i unapređenju međudržavnih odnosa, Uprava za dijasporu će pružiti podršku u realizaciji projekata iz pomenutih oblasti u narednom periodu. Siguran sam da će sve ovo doprinijeti našoj još boljoj komunikaciji i saradnji, a u Upravi za dijasporu imate i imaćete svog partnera za svaku ideju od interesa za Crnu Goru i njenu dijasporu, kako za onu u Luskemburgu, tako i za dijasporu širom svijetu. Uvjeren sam da će ZK ‘Bihor’ i u budućnosti ostvarivati značajne rezultate i još snažnije doprinositi razvoju vašeg zavičaja, Petnjice, Bihora i cijele Crne Gore”, rekao je Mitrović.

Njemu je predsjednik “Bihora” Esko Halilović uručio je jubilarnu nagradu ZK zbog posebnog doprinosa unapređenju odnosa između udruženja i matične države.

Foto: Uprava za dijasporu

Zavičajno udruženje “Bihor okuplja iiseljenike iz Crne Gore u Luksemburgu. Dobitnici su Nagrade za doprinos u oblasti kulture od Uprave za dijasporu, koju im je, u okviru manifestacije “Dani dijaspore” održanoj u Petnjici 2017. godine, uručio premijer Crne Gore Duško Marković, nagrade za doprinos dijaspore „Iskra“ 2016. godine i najvećeg priznanja Opštine Petnjica „4. avgust“ 2017. godine.

Mitrović se, u okviru radne posjete Luksemburgu, susreo se sa predstavnicima udruženja iz Crne Gore, a sastanku su prisustvovali počasni konzul Remzija Camić i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Edin Latić, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Iseljenici su informisali Mitrovića o sprovedenim i planiranim aktivnostima, kao i o učinjenom na planu jačanja veza sa matičnom državom. Ističući značaj Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Mitrović je istakao da naši iseljenici mogu artikulisati svoje zahtjeve preko predstavnika Luksemburga u Savjetu. Dogovoreno je da u narednom periodu budu organizovani sastanci između udruženja i članova Savjeta na kojima će biti riječi o zajedničkim projektima sa ciljem unapređenja odnosa između matice Crne Gore i dijaspore. Takođe, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će u narednom periodu biti posvećena rješavanju problema sa kojim se naša udruženja u Luksemburgu susreću i koja će sačiniti predloge potencijalnih izmjena zakonskih odredbi na poljima od izuzetnog značaja, kao, na primjer, Zakona o državljanstvu itd.

Foto: Uprava za dijasporu

Mitrović je informisao prisutne o aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Istakao je da će Uprava za dijasporu početkom naredne godine raspisati novi Javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom i pozvao udruženja da učestvuju na njemu sa kvalitetnim projektima koji će dati puni doprinos na polju jačanja državnog i kulturnog identiteta Crne Gore.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE