11152019pet
Last updatepet, 15 nov 2019 4pm

Glas Dijaspore

Crnogorcima u Skadru Uprava za dijasporu dodijelila iseljeničke knjižice

Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici, što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Albanije, saopšteno je iz Uprave za dijasporu

Foto: Uprava za dijasporu

Predstavnici Uprave za dijasporu dodijelili su u Skadru iseljeničke knjižice predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

Iseljeničke knjižice izdaje Uprava za dijasporu (UZD), a uručene su u prostorijama crnogorskog Udruženja „Alba-Montenegro“ u Skadru, gdje su boravili predstavnici UZD - pomoćnik direktora mr Ivan Jovović, šef Odsjeka za istraživačko informativne poslove i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović i šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju Vladan Lalović.

Kako je saopšteno iz UZD, u skadarskoj oblasti i gradu Skadru živi značajan broj Crnogoraca koji, kao autohtono stanovništvo, vjekovima žive na tom prostoru. Osim jezika, pripadnosti crnogorskome narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom Crnom Gorom. Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru je predstavljala poseban događaj i dokaz da ih njihova matica nikada nije zaboravila i da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića.

Foto: Uprava za dijasporu

“Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici, što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Albanije”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Predstavnicu UzD pružili su uvjeravanja da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intenzivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...