05262020uto
Last updatepon, 25 maj 2020 10pm

Glas Dijaspore

Iseljenici iz Kanade pisali institucijama u Crnoj Gori: Zašto već pet godina nema informacija o projektu Crnogorske kuće u Njujorku

Da li je prilikom izrade projekta, finansijske baze i realizacije kupovine došlo do namjernih grešaka, kao i manipulacija u samoj organizaciji, što je rezultiralo činjenicom da je cio projekat doživio fijasko? Da li se novac i dalje nalazi u USA, na čijem računu i koji je trenutno i konačni iznos u pitanju? Kada će opet biti objavljena lista donatora za Crnogorsku kuću, koja je sklonjena sa interneta 2013. godine

Uduženje Crnogoraca iz Kanade “Montenegro Canada” obratilo se Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Vladi Crne Gore, Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku, Upravi za dijasporu, Savjetu za dijasporu Crne Gore, udruženjima iseljenika u SAD i Kanadi i medijima pitanjem zašto pet godina, od 2014, dijaspora u USA i Kanadi, kao i cjelokupna javnost, nema nikakvu novu informaciju o projektu Crnogorske kuće u Njujorku.

Oni su pitali i zašto Ministarstvo finansija nije stalo iza projekta 2015. godine, kada je uvidjelo grešku o načinu kupovine objekta u Njujorku.

“Da li je prilikom izrade projekta, finansijske baze i realizacije kupovine došlo do namjernih grešaka, kao i manipulacija u samoj organizaciji, što je rezultiralo činjenicom da je cio projekat doživio fijasko? Da li se novac i dalje nalazi u USA, na čijem računu i koji je trenutno i konačni iznos u pitanju? Kada će opet biti objavljena lista donatora za Crnogorsku kuću, koja je sklonjena sa interneta 2013. godine”, pitanja su koja su poslata na te adrese, a objavljena na sajtu montenegro-canada.com.

Iz Udruženja podsjećaju da je, “na inicijativu naših ljudi iz dijaspore formirana Crnogorska Američka Fondacija za Crnogorsku kuću (adresa 801 Second Avenue, 7th Fl, New York, NY 10017), juna 2011. godine, sa ciljem da u partnerstvu sa Vladom Crne Gore stvori finansijske i druge pretpostavke za implementaciju projekta Crnogorske kuće u Njujorku.

“Cilj Fondacije je bio da se pod jednim krovom u Njujorku riješi prostor za potrebe Generalnog konzulata i Misije Crne Gore pri UN i višenamjenski kulturni centar za potrebe okupljanja i organizovanja dijaspore - centar jačanja svih vidova kontakata i veza dijaspore sa Crnom Gorom. Akciju su podržali neki naši iseljenici iz USA i Kanade i održano je i donatorsko veče 23. septembra 2011. godine kada su skupljena do sada najveća sredstva od naših isljenika, ali prije svega od Vlade Crne Gore, Opštine Podgorica i Atlas Banke.

 

Sa određenim uspjehom akcija je nastavljena i kasnije, da bi već 2014. godine došlo do ‘zastoja u projektu’, jer nije skupljeno dovoljno sredstava, a bilo je planirano da se skupi šest miliona američkih dolara. Međutim, iste godine dolazi i do ‘gašenja’ jedine i zvanične web stranice, gdje su se nalazili podaci o donatorima, podaci o načinu uplate na crnogorskom i engleskom jeziku. Prema informacijama Vlade Crne Gore, Ministarstvo finansija je za namjene projekta krajem 2011. i tokom 2012. godine na račun Crnogorsko američke fondacije prenijelo je 1,7 milion eura. Na donatorskoj večeri za Crnogorsku kuću u Njujorku, koje je održano 23. septembra 2011. u organizaciji Crnogorsko američke fondacije, prikupljeno je blizu 400.000 dolara. Ukupno, po osnovu uplata Vlade i donatorskih priloga, za namjene projekta je na računu Fondacije kod Chase banke u Njujorku 15. februara 2013. bilo 2,464.359 dolara.

Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore je na sjednici od 21. februara 2013. donijela zaključke, u kojima se zadužuje Ministarstvo finansija da na račun Crnogorsko-američke fondacije uplati preostala sredstva u iznosu od 300.000 eura, predviđenih kapitalnim budžetom za 2013. godinu za Crnogorsku kuću u Njujorku. Nakon toga dolazi do saznanja da Vlada Crne Gore ne može dobiti kredit kod američkih banaka, tako da se morao prikupiti sav novac da bi se kupio neki objekat na teritoriji Amerike. Vlada je bila planirala da ostatak novca (oko pet miliona američkih dolara) uplati 2015. godine, preko Ministarstva finansija. Međutim, ta stavka nije prošla na sjednici Vlade kada se raspravljalo o budžetu za 2015. godinu”, piše u pismu Udruženja.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE