12052020sub
Last updatepet, 04 dec 2020 10pm

Glas Dijaspore

Saopštenje 16 udruženja crnogorskih iseljenika i dijaspore: Nijesmo glasali za obogaljenu Crnu Goru

“Pitamo se ko, zašto i s kojim ciljem donosi zakone koje neće ili ne mogu sprovoditi? Kuda to ide Crna Gora? Do kada će postojati društveno štetna i opasna tolerancija prema onima koji negiraju postojanje Crne Gore? Kome se to udovoljava i zbog kojih interesa?”, istakli su predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika i dijaspore

“Iseljenici i dijaspora Crne Gore u cijelom svijetu, kao i veći dio građana Crne Gore, zabrinuti su i sa nevjericom gledaju kako se zakonodavna i izvršna vlast Crne Gore, kojoj smo nesebično dali svoje glasove, ravnodušno i bez osjećaja odgovornosti ponaša prema dvijema najvažnijim institucijama Crne Gore - Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Dukljanskoj akademiji nauka i umjetnosti, koji su nosioci i pokretači identiteta države Crne Gore, njenog istorijskog, kulturnog i svakog drugog trajanja, po čemu je Crna Gora prepoznata u svijetu”, saopštili su predstavnici 16 crnogorskih udruženja iseljenika i dijaspore iz cijelog svijeta.

Predstavnici udruženja su kazali da je Crnogorska pravoslavna crkva, bez ikakve brige i zaštite države, prepuštena svakoj nemilici, što je rijedak i jedinstven slučaj u civilizovanom svijetu.

“Strašno je i bolno gledati u kojim uslovima, pod vedrim nebom, vrše svoju službu i tako čuvaju duhovne, istorijske i kulturne tekovine Crne Gore. Zaista je to ponižavajuće za sve građane matice, iseljeništva i dijaspore koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom”, piše u saopštenju.
Oni su istakli da je “potpuno je ista situacija i sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti”.

“Ovdje su još veće nedoumice i zabrinutost. Nakon što je donešen Zakon o spajanju DANU i CANU u jednu instituciju, neshvatljivo je i neprimjereno da državni organi ne sprovode vlastiti zakon kojim se pravno uređuje određen subjekat”, ističe se u saopštenju.

Iseljeništvo i dijaspora su, kako su rekli, s pravom zabrinuti.

“Pitamo se ko, zašto i s kojim ciljem donosi zakone koje neće ili ne mogu sprovoditi? Kuda to ide Crna Gora? Do kada će postojati društveno štetna i opasna tolerancija prema onima koji negiraju postojanje Crne Gore? Kome se to udovoljava i zbog kojih interesa?
Kada smo se 2006. godine okupili na referendumu sa svih merdijana, nijesmo došli da glasamo za obogaljenu Crnu Goru, već za savremenu državu s institucijama koje imaju sve civilizovane zemlje i narodi svijeta”
, istakli su predstavnici iseljenika i dijaspore.
Oni su zatražili od državnih organa Crne Gore da odlučno, koristeći prije svega vladavinu prava, istorijske, kulturološke, građanske i druge civilizacijske vrijednosti, riješe ova pitanja u primjerenom roku, radi ugleda, očuvanja crnogorskog identiteta i svih vrijednosti Crne Gore.

“Kao i mnogo puta do sada, mi ćemo uvijek odlučno stati u odbranu opštih interesa građana, iseljeništva i dijaspore, svih onih kojima je Crna Gora matična domovina. Na to nas obavezuju djela iseljenika koji su uvijek voljeli i pomagali svoju Crnu Goru, pronoseći njenu slavu i ime širom svijeta”, istakli su u saopštenju predstavnici 16 udruženja iseljenika i dijaspore.

Saopštenje su potpisali:

Crnogorsko kulturno društvo “Toronto” iz Toronta, Kanada (Zoran V. Raičević),

Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj (Miodrag Mišo Perović),

Crnogorsko – argentinsko društvo “Kralj Nikola” - Saenz Pena Chaco, Argentina (Dušan Madžarović),

Zajednica Crnogoraca Primorsko-goranske županije Rijeka iz Rijeke, Hrvatska (Ljubo Radović),

Savez Crnogoraca Hrvatske, Hrvatska (Zoran Šuković),

Savez evropske dijaspore Crne Gore (Ljubo Radović), Crnogorska asocijacija Amerike – SAD (Blažo Sredanović),

Crnogorska etnička zajednica Australije, Australija (Mihailo – Miško Mandić),

Crnogorsko društvo britanske Kolumbije – Vankuver (Vesko Karadžić),

Crnogorsko kulturno društvo “Princeza Ksenija” Lovćenac, Srbija (Milo Milojko),

Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”, Srbija (Ljubomi Perović i Dragan Martinović),

Udruženje Crnogoraca na Kipru, Kipar (Vladislav Vanja Popović),

Crkveni odbor CPC Toronto iz Toronta, Kanada (Milisav – Jazo Stojanović),

Udruženje Crnogoraca Kosova, Priština, Kosovo (Slobodan V. Vujičić),

Crnogorsko kulturno - prosvjetno društvo „Morača“, Kranj iz Slovenije (Čedo Đukanović) i

Crnogorsko – saksonsko društvo “Perper”, iz Njemačke (Mijodrag Zečević).

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE