04222019pon
Last updatepon, 22 apr 2019 11am

 

 

Glas Dijaspore

Nikolić iz Tirane poručio: Crnogorci iz Albanije će učestvovati u radu Državnog komiteta za manjine

Članovi Odbora, koji su uzeli aktivno učešće na sastanku, predložili su jedinstvenije djelovanje udruženja iseljenika iz Crne Gore, što bi im omogućilo brže ostvarivanje zajedničkih ciljeva, objavljenomje na sjatu Skupštine Crne Gore

Foto: Skupstina.me

Drugog dana zvanične posjete Republici Albaniji, delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici tri udruženja: Alba-Montenegro, Duklja i Zajednica Crnogoraca u Republici Albaniji. 

U razgovoru sa predsjednikom i članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predstavnici udruženja iseljenika izložili su ključne probleme sa kojima se suočavaju, među kojima su češće u Državnom komitetu za manjine, registracija pripadnika crnogorske manjine u Albaniji, organizovanje kurseva crnogorskog jezika i emisija koje bi se emitovale u albanskim medijima. Predstavnici udruženja podsjetili su da Crnogorci u Albaniji jasno iskazuju posvećenost očuvanju tradicije i kulture Crne Gore, prenoseći je na njihove potomke rođene u Albaniji, koji rado uče i koriste crnogorski jezik. 

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić saopštio je da su, na zvaničnim sastancima, od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Albanije dobili uvjeravanje da će donošenje podzakonskih akata, shodno Zakonu o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji, koji je prepoznao Crnogorce kao jednu od devet manjinskih nacionalnih zajednica, omogućiti njihovo učešće u Državnom komitetu za manjine i ukupno poboljšanje položaja crnogorske nacionalne zajednice.

Članovi Odbora, koji su uzeli aktivno učešće na sastanku, predložili su jedinstvenije djelovanje udruženja iseljenika iz Crne Gore, što bi im omogućilo brže ostvarivanje zajedničkih ciljeva, objavljenomje na sjatu Skupštine Crne Gore.

Delegaciju Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, koja je boravila u dvodnevnoj posjeti Albaniji, pored predsjednika Odbora, činili su i članovi Odbora Luiđ Škrelja, dr Halil Duković, Miloš Nikolić i Ervin Ibrahimović.

Sastanak je organizovan u prostorijama crnogorske ambasade u Tirani, u prisustvu ambasadora Dušana Mrdovića i konzula Danila Brajovića.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Mujo i hodža      
  Mujo i hodža

  Došao Mujo kod hodže i kaže: - Fata me vara.

  Hodža: - Razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu, volim je.

  Hodža: - Onda se ne razvodi.

  Mujo: - Ali stalno mi je to na umu.

  Hodža: - Pa, razvedi se.

  Mujo: - Ne mogu zbog djece.

  Hodža: - Onda se nemoj razvesti.

  Mujo: - Ali ne mogu joj oprostiti.

  Read more...